Две трети от комуникационните изразни средства са невербални, а израженията

...
Две трети от комуникационните изразни средства са невербални, а израженията
Коментари Харесай

Нова технология помага на незрящите да „виждат“ емоциите на околните чрез звукови сигнали

Две трети от информационните изразни средства са невербални, а израженията на лицата ни са тясно свързани с нашите страсти. Представете си свят, в който няма по какъв начин да видите страстите на хората. За хората със зрителни увреждания това е всекидневие. Сега обаче тези хора ще могат да „ видят “ усмивката на индивида против себе си посредством силата на технологията.

Huawei сътвори приложение, което разрешава на незрящите да „ виждат “ страстите на хората против себе си посредством силата на изкуствения разсъдък. Приложението „ Facing Emotions” употребява камерата на Huawei Mate 20 Pro, с цел да възпроизведе 7 характерни човешки страсти под формата на звукови сигнали, като по този метод оказва помощ на хората със зрителни увреждания да поддържат връзка по-пълноценно със своите близки.

Приложение с изкуствен интелект

Чрез основаването на “Facing Emotions” Huawei посрещна още едно предизвикателство пред изкуствения разсъдък. Задавайки си въпроса „ Как изкуственият разсъдък може да помогне на незрящите да „ видят “ част от света? “ световният бранд откри напълно ново приложение на AI технологиите. Чрез програмирането на изкуствения разсъдък да проучва човешките страсти и да ги трансформира в звуци Huawei сътвори нов език, посредством който незрящите да разпознават човешките страсти по невъобразим до момента метод.

Използвайки задните камери на Huawei Mate 20 Pro, приложението сканира лицето на събеседника и проучва основни детайли от него като очите, носа, веждите и устата, както и тяхната характерна моментна позиция по по отношение на другите лицеви детайли. След това изкуственият разсъдък преработва информацията и я възпроизвежда под формата на избран тон, който индивидът със зрителни увреждания чува от телефона или слушалките си, в случай че носи такива. Всичко това се случва в действително време, като за задачата не е нужен достъп до интернет. Функционирането на „ Facing Emotions” се дължи напълно на изкуствения разсъдък и процесора на Huawei Mate 20 Pro.

Сближаването на хората и технологията

“Facing Emotions” е създаден в съдействие с хората със зрителни увреждания и благотворителни организации, работещи с тях. На районно равнище, Huawei си партнира с Polish Blind Association за основаването на фокус група от незрящи, която взе участие със всеки стадий от създаването на приложението. В България Huawei работи с фондация „ Синергия “ за разпространение на плана и предоставяне публичност на провокациите пред хората със зрителни увреждания у нас.

Да почувстваш ентусиазъм

Ключов детайл от целия развой са звуците. Те са основани от незрящия компзитор Томаш Билецки и показват 7 съществени човешки страсти. Търсени са къси, семпли, изразителни и в това време ненатрапчиви за близките звуци. Неговата неповторима позиция по отношение на естеството за звука му разрешава да сътвори звукови сигнали, посредством които хората със зрителни увреждания да могат във допустимо най-голяма степен да уловят страстите на своите събеседници. След това въпросните звуци са тествани от незрящи, които ги дефинират като разбираеми и лесни за запомняне.

„ Звуците за приложението трябваше да бъдат характерни за всяка страст, като в това време не разсейват събеседниците от техния диалог “ показа Томаш Билецки.

В хода на развиването на приложението бе открито, че потребителите биха желали да имат комфортно за него „ hands-free” устройство, защото ръцете са им нужни с цел да държит своите бастуни и кучета-водачи. За тази цел отличеният с редица награди дизайнер на кейсове за смарт телефони Янек Кочански създава на 3D принтер специфичен кейс за Huawei Mate 20 Pro, благодарение на който незрящите ще могат да употребяват по-лесно освен приложението, само че и своите смарт телефони като цяло.

„ За мен като дизайнер най-важна е функционалността, а формата бива създавана съгласно нея. Първо би трябвало да бъде задоволена функционалната потребност на потребителя и едвам по-късно пристъпваме към естетичното оформление. Huawei Mate 20 Pro е доста моден и съвременен телефон и заради тази причина кейсът за него също трябваше да бъде подобен “ показа Янек Кочански.

Huawei основава и специфичен документален филм, който демонстрира въздействието, което „ Facing Emotions” оказва върху живота на хората, които го употребяват. Филмът разкрива повратните моменти в живота на трима души със зрителни увреждания, когато те в действителност осъзнават какъв брой доста значат за тях страстите на околните им.

Героите във кино лентата – Миряна от Швеция, Мустафа от Турция и Роберт от Полша – бяха открити от Huawei посредством локални Неправителствени организации, които са се нуждаели от доброволци, които да тестват приложението и да бъдат част от неговото развиване. Техните трогателни истории и реакции са това, което прави кино лентата толкоз мощен и въздействащ.

„ След големия триумф на плана „ Sound of Light”, в който Huawei Mate 20 Pro трансформира изображения на Северното зарево в музика, изпълнена от симфоничния оркестър „ Synchron” във Виена, в този момент още веднъж ще покажем мощта на технологията в Mate 20 Pro. Този път пред изкуствения разсъдък на нашия флагман е сложено предизвикването да помогне на незрящите. Сега незрящите и хората със зрителни увреждания ще получат нова опция, която ще обогати техния живот и ще ги сближи с техните обичани хора. За мен е голямо наслаждение да показва новото приложение на Huawei “Facing Emotions”, което ще помогне на незрящите да „ виждат “ човешките страсти посредством особено създадени звукови сигнали “ показа Лонгруи Циу, шеф на Huawei за България и Македония.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР