Две трети от инвеститорите смятат, че пазарите се движат главно

...
Две трети от инвеститорите смятат, че пазарите се движат главно
Коментари Харесай

Инвеститорите очакват сериозен спад на пазарите до края на 2020 г.

Две трети от вложителите считат, че пазарите се движат основно заради геополитически аргументи, в сравнение с въз основата на фундаментални фактори като доходи, разноски, напредък и други

Малко над половината вложители чакат забележителен спад на пазарите до края на идната година, а близо 80% считат, че се навлиза в интервал на волатилност, демонстрира изследване на швейцарската банка UBS.

Финансовата институция разгласява отчет, в който обрисува трендовете, които се счита, че ще бъдат преобладаващи в капиталовите среди за идващите няколко години. В допитването са взели участие над 3 хиляди души на пет континента с капитал над 1 млн. $. Според седем от 10, взели участие в него, ситуацията на пазара е по-сложна от преди пет години, като резултатът от капиталовата им интензивност зависи все по-малко от тях. Освен това половината са на мнение, че в този момент не е уместно време за вложение.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Геополитически проблеми

Две трети от вложителите считат, че пазарите се движат основно заради геополитически аргументи, в сравнение с въз основата на фундаментални фактори като доходи, разноски, напредък и други Търговската война сред Китай и Съединени американски щати (44%), идните американски президентски избори (37%) и локални политически проблеми като Brexit (41%) са посочени като основни пречки за развиването на световната стопанска система от участниците в изследването. Важно е да се означи, че в Азия са минимум обезпокоени от спора сред Съединени американски щати и Китай, изключително в Китай, където 70% не се притесняват от него. В Хонконг упованията са по-смесени - 55% споделят опасенията си от отрицателен процес на договарянията. Над 80% от вложителите настояват, че ще проучват и ще преценяват дейностите и тактиката си за идната година по отношение на развиването на президентските избори в Съединени американски щати.

Диверсификация

В отговор на влошаващата се конюнктура над 60% от вложителите прибавят към портфолиото си акции на компании с висок рейтинг, по този начин наречените сини чипове, диверсифицират с разнообразни типове бумаги и усилват ликвидността си. И въпреки преобладаващото въодушевление за 2020 година да е отрицателно, в дълготраен проект вложителите, наподобява, остават спокойни. Седем от 10 от тях са положителни за развиването на пазара в идващите 10 години.

Като съществени движещи промишлености в близкото бъдеще вложителите показват технологиите, опазването на здравето и енергетиката. Тенденциите, които се обрисуват определящи за световната стопанска система съгласно изследването на швейцарската банка, са застаряващото население, интернет на нещата, автоматизацията и изкуственият разсъдък. Намеренията на 88% от интервюираните са да пригодят портфолиото си по отношение на трендовете и евентуалния напредък на изброените браншове.

Разликата в годините

Младите вложители са по-позитивно настроени от по-възрастните си сътрудници, демонстрира още изследването. Около 70% от вложителите на възраст от 18 до 34 години одобряват позитивно измененията на пазара, като чакат трендовете да забързат растежа на финансовите пазари и затова приходите им, до момента в който едвам 40% от вложителите над 51-годишна възраст споделят този оптимизъм. Имайки поради, че един по-сериозен спад би разрешил на младите вложители да влязат на пазара на относително по-ниски цени от актуалните, това не би трябвало да се смята за огромна изненада. Интересът на младите вложители към развиването на софтуерния бранш също е по-голямо, като 84% от тях споделят, че наблюдават от близко и влагат в последните трендове на пазара, до момента в който едвам 30% от по-възрастните споделят ентусиазма на по-младите от софтуерния прогрес.

Инвестиране в бъдещето

Докато в края на годината всеки прави равносметка за това какво е постигнал, вложителите възнамеряват къде ще влагат идната година. С края на тази година идва и новото десетилетие, в което вложителите ще се стремят да усилят приходите си, само че на фона на по-несигурна макрокартина и преобладаващи отрицателни упования. Според UBS 82% от вложителите ще се концентрират върху по този начин нареченото стабилно развиване или стабилно вложение – става дума за опазването на природата, преработването на запаси, налично опазване на здравето и други Макар че осем от 10 души споделят желанията си да влагат стабилно, едвам 45% действително са го създали, и то главно младите вложители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР