Две трети от австрийските фирми в България вече участват в

...
Две трети от австрийските фирми в България вече участват в
Коментари Харесай

Недостигът на кадри е водеща тема за австрийските инвеститори в България

Две трети от австрийските компании в България към този момент вземат участие в стратегия за дуално образование или са подготвени да одобряват възпитаници от професионалните гимназии.

© Надежда Чипева Австрия в България

Над 300 филиала на австрийски компании има на територията на България. Сред огромните представители в страната са Mtel, EVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Knauf, Uniqa, Palfinger и Baumit. Австрия е вторият максимален задграничен вложител в България с 4.1 милиарда евро инвестиции за интервала 1999 - 2016 година Още по тематиката
Германският тръст Siemens открива два нови хъба в България

Единият ще обслужва автомобилната промишленост, а през другия ще минават потребителските поръчки за района
22 яну 2018
ИПИ: Една трета от страната основава 86% от създадената продукция

Липсата на добра инфраструктура е един от ограничаващите фактори за напредък, демонстрира проучване на института
18 яну 2018
Кога ще проработи тол-системата и кого визира

Днес бе подписан договорът за построяването на плана, от който страната чака годишно да носи 1 милиарда лева в бюджета
15 яну 2018
Новите заводи на България

Инвеститорите се насочват към по-малки градове, а в столицата няма стартират забележителен план
29 дек 2017
Човешкият запас е най-важната тематика за представителите на австрийския бизнес в България през тази година. Проблемът е и първокласен, и количествен - няма задоволително хора, а доста от евентуалните чиновници не са с нужната на бизнеса подготовка. Това демонстрират резултатите от годишното изследване на Австрийското комерсиално посланичество в България (Advantage Austria). В него са синтезирани мненията на дъщерните сдружения на 35 австрийски компании, представители на секторите търговия, услуги и индустрия.

Нагласите на мениджърите се усъвършенстват - 43% oт интервюираните са оптимисти за стопанската система през идната 2018 година, а година по-рано делът е бил 36%. " България е привлекателна за австрийските вложители поради ниските данъчни ставки и преференциалните разноски за труд. Емиграцията и неналичието на квалифицирана работна ръка обаче попречват растежа на вложенията ", съобщи Улрике Щрака, консултант към Търговския отдел на посолството на Австрия в България.

Кадрите са тематика номер едно

" Нашите компании считат, че тематиката за работната ръка е най-важната за България ", акцентира Щраке. Както комерсиалното посланичество, по този начин и самите компании към този момент намират способи, по които независимо да се оправят с този проблем. Пример за това е планът на австрийското посолство за дуално образование. Инициативата включва 197 ученика в паралелки в дуална форма, а специалностите са от секторите машиностроене, хранително-вкусова индустрия, електротехника и други. Две трети от австрийските компании в България към този момент вземат участие в сходна стратегия или са подготвени да одобряват възпитаници от професионалните гимназии за образование.

Някои компании се оправят сами. " Опитваме се да търсим решение като взимаме чиновници от близки градове ", разяснява Алекс Хайрабедян, шефът на " Пайплайф ". " Баумит " пък още през 2008 година се записва като професионален образователен център, където всяка година организира курсове. Успоредно с това компанията всяка година предлага стипендии на младежи в строителни факултети, включва ги в планове и образования, без ангажимент по-късно да работят в " Баумит ".

Инфраструктурата е проблем

Друго предизвикателство е инфраструктурата и по-конкретно - пътната мрежа. Според 15% от участниците в изследването усъвършенствания в този аспект биха създали България по-атрактивна за задгранични вложители. Пример дава Николай Бъчваров, шеф на " Баумит ", който от години се сблъсква с казуса в Елин Пелин, където компанията има цех. " Елин Пелин се оформя като един бизнес район, само че пътищата там са ужасни ", отбелязва той. С бази в региона са редица огромни компании, измежду които и " Фантастико ", " Билла " и " Технополис ". " Инфраструктурата би трябвало да предхожда вложенията. Не са единствено автомагистралите, а и съпътстващата инфраструктура в индустриалните зони ", акцентира Бъчваров.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР