Две термоизолирани камери и инсталации за съхраняване на плодове и

...
Две термоизолирани камери и инсталации за съхраняване на плодове и
Коментари Харесай

Община Троян купува термоизолирани камери и инсталации за биоградината си

Две термоизолирани камери и съоръжения за запазване на плодове и зеленчуци купува община Троян за единствената в България общинска биоградина. Приготвени за задачата са 52 хиляди лв. с Данък добавена стойност.

Втора година община Троян осъществя партньорски проект по европейската стратегия за междурегионално съдействие УРБАКТ III – за основаване на лична (общинска) овощна градина и лична оранжерия за екологично чисти плодове и зеленчуци. Целта им е да подкрепят храненето в троянските детски градини и ясли.

Построени са хладилни, складови и административни пространства към оранжерията, които са дарени от немския предприемач Йоахим Вайл, притежател на компанията „ Техник Партнер “ ЕООД. Въпросното сдружение от 2015 година развива своята инвестиция в Троян в база за произвеждане на новаторски модулни строителни структури - от вида на така наречен „ умни здания “.

Сградата към оранжерията е с разгъната застроена повърхност от 138 кв. м и включва две хладилни пространства (за плодове и за зеленчуци), подготвително, складово и битово помещение със хигиеничен възел.



Водещ партньор по плана е френската община Муан Сарту, а общият планов фонд за цялостната реализация възлиза на 600 хиляди евро. Делът на община Троян е 50 хиляди евро, като европейското финансиране е 42,5 хиляди евро, а съфинансирането от страната е 7,5 хиляди евро).

В края на юни месец тази година от общината се похвалиха с обилие на краставици от общинската оранжерия в кв. Кнежки лъг, предопределени за детските градини.

„ Поради огромния рандеман на краставици част от продукцията беше ориентирана към Домашен обществен патронаж и обезпечи свежа салата и за най-възрастните поданици на общината. През летните месеци менюто в детските градини ще бъде обогатено с био домати, краставици и пипер. Двете овощни градини на общината – сливова и ябълкова, също дават обещание добра годишна продукция наесен. Направени са и първите стъпки за създаване на личен пчелин “, допълниха от локалната администрация.



През пролетта от първата продукция на общинската оранжерия, с изключение на децата, се възползваха също младежите с увреждания от Центъра в Дълбок дом, ползвателите на Домашен обществен патронаж и жителите на Дома за остарели хора в Добродан.

Към троянския опит в построяването на първата общинска биоградина в страната, към този момент има сериозен интерес от страна на други общини и неправителствени организации.

Още от ЛОВЕЧ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР