Две телевизионни реклами - на автомобилната марка Фолксваген и на

...
Две телевизионни реклами - на автомобилната марка Фолксваген и на
Коментари Харесай

Реклами на "Фолксваген" и "Филаделфия" бяха забранени заради сексиските стереотипи

Две телевизионни реклами - на автомобилната марка " Фолксваген " и на крема сиренето " Филаделфия " - станаха първите неразрешени във Англия поради това, че нарушават новите правила за ограничение на стереотипизирането на половете.

Агенцията за стандарти в рекламата в страната е забранила излъчването на двете реклами след недоволства от обществеността, съгласно които те показват нездравословни стандарти за половете.

В едната реклама двама млади татковци нескопосано се грижат за новородените си бебета, а в другата е изобразена жена, която седи на скамейка дружно с бебешка количка.

Новите правила, показани при започване на годината, не разрешават изобразяването на мъже и дами, занимаващи се с действия, които са се трансформирали в стандарт за пола им. Целта е да не се лимитира метода, по който хората виждат себе си, по какъв начин другите ги възприемат и по какъв начин взимат решенията в живота си.



Рекламата на новия електрически автомобил на " Фолксваген " eGolf показва поредност от подиуми, измежду които са мъж и жена в палатка на ръба на планинска канара, двама мъже астронавти, мъж параатлет и жена, която седи на скамейка с бебешка количка. Текстът към нея гласи: " Когато се учим да се приспособяваме, можем да реализираме всичко. "

Недоволните от рекламата настояват, че тя демонстрира по какъв начин мъжете се занимават с авантюристичен действия, до момента в който за разлика от своите другар катерач дамата в палатката да вземем за пример била изобразена като " пасивна ", защото е заспала. Другата жена с детската количка пък била изобразена в стереотипната грижовна роля. Според рекламната комисия половите стандарти, показани в тази реклама на автомобилната компания, могат да са нездравословни. Това е повода и за нейната възбрана.

От " Фолксваген " пък настояват, че рекламата им не е сексистка, както и че грижата за новородено е прекарване, което трансформира човек и го учи да се приспособява, без значение от пола на родителя, който е изобразен.



Другата реклама на марката за крема сирене, благосъстоятелност на компанията Mondelez, демонстрира двама млади бащи, които обядват в ресторант, в който храната се сервира на движеща се лента. Докато беседват, осъзнават, че децата им са изчезнали, возейки се на лентата. " Нека не споделяме на мама ", споделя единият от тях.

В този случай мненията са, че рекламата показва мъжете като неспособни да се грижат за деца, което ги слага в риск поради тяхната непросветеност.

От Mondelez дават отговор, че са били сложени пред избор, в която като че ли нямат верен излаз, защото особено са решили да включат двама татковци, вместо две майки, които да се занимават с ежедневната грижа за дребните деца.

Комисията обаче написа, че я не разрешава, защото вменява концепцията, че мъжете са неефективни в грижите си за децата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР