Две телевизионни реклами - на автомобилната марка Фолксваген и на

Две телевизионни реклами - на автомобилната марка Фолксваген и на ...

Реклами на "Фолксваген" и "Филаделфия" бяха забранени заради сексиските стереотипи.Две телевизионни реклами - на автомобилната марка "Фолксваген" и на крема сиренето "Филаделфия" - станаха първите забранени във Великобритания заради това, че нарушават новите правила за ограничаване на стереотипизирането на половете.

Агенцията за стандарти в рекламата в страната е забранила излъчването на двете реклами след оплаквания от обществеността, според които те представят вредни стереотипи за половете.

В едната реклама двама млади бащи нескопосано се грижат за новородените си бебета, а в другата е изобразена жена, която седи на пейка заедно с бебешка количка.

Новите правила, представени в началото на годината, забраняват изобразяването на мъже и жени, занимаващи се с дейности, които са се превърнали в стереотип за пола им. Целта е да не се ограничава начина, по който хората виждат себе си, как другите ги възприемат и как взимат решенията в живота си.Рекламата на новия електромобил на "Фолксваген" eGolf представя поредица от сцени, сред които са мъж и жена в палатка на ръба на планинска скала, двама мъже астронавти, мъж параатлет и жена, която седи на пейка с бебешка количка. Текстът към нея гласи: "Когато се учим да се адаптираме, можем да постигнем всичко."

Недоволните от рекламата твърдят, че тя показва как мъжете се занимават с приключенски дейности, докато за разлика от своите приятел катерач жената в палатката например била изобразена като "пасивна", тъй като е заспала. Другата жена с детската количка пък била изобразена в стереотипната грижовна роля. Според рекламната комисия половите стереотипи, представени в тази реклама на автомобилната компания, могат да са вредни. Това е причината и за нейната забрана.

От "Фолксваген" пък твърдят, че рекламата им не е сексистка, както и че грижата за новородено е преживяване, което променя човек и го учи да се адаптира, независимо от пола на родителя, който е изобразен.Другата реклама на марката за крема сирене, собственост на компанията Mondelez, показва двама млади татковци, които обядват в ресторант, в който храната се сервира на движеща се лента. Докато разговарят, осъзнават, че децата им са изчезнали, возейки се на лентата. "Нека не казваме на мама", казва единият от тях.

В този случай коментарите са, че рекламата представя мъжете като неспособни да се грижат за деца, което ги поставя в риск заради тяхната некомпетентност.

От Mondelez отговарят, че са били поставени пред избор, в която сякаш нямат правилен изход, тъй като специално са решили да включат двама бащи, вместо две майки, които да се занимават с ежедневната грижа за малките деца.

Комисията обаче пише, че я забранява, тъй като вменява идеята, че мъжете са неефективни в грижите си за децата.

Източник: dnevnik.bg