Две световни културни институции стъпват у нас завинагиМинистър Боил Банов

...
Две световни културни институции стъпват у нас завинагиМинистър Боил Банов
Коментари Харесай

Лувърът влиза до Созопол с остров на изкуството

Две международни културни институции стъпват у нас вечно

Министър Боил Банов договаря интерактивна библиотека за просвета и изкуство в НДК, ще я прави с центъра “Жорж Помпиду ”

Лувърът и центърът за изкуство “Жорж Помпиду ” стават част от България. Двете международни културни институции, които са измежду знаците на френската столица Париж, стъпват и у нас със взаимни планове с Министерството на културата, заяви министър Боил Банов пред “24 часа ”.

Заедно с Лувъра министерството ще трансформира созополския Свети Кирик и Юлита в остров на изкуството. “Малко на смешка, само че не напълно с шефа на Лувъра Жан-Люк Мартинез сложихме подписите си на салфетка този месец. Предстои това да се случи и на лист хартия ”, изясни министърът.

На острова ще бъде изложена огромна част от подводната археология, само че ще има задоволително място за галерии и за модерно изкуство.

Идеята на българското министерство и “Жорж Помпиду ” е да създадат дружно интерактивна профилирана библиотека за изкуство и просвета, доста сходна на тази, която съществува във фоайетата на парижкия център. По проект нашата ще бъде в НДК, а упоритостта е всеки, който влезе там, да може да употребява международната база данни по всички тематики, свързани с културата и изкуствата.

“Работим и по въпроса за парите. Включително и за интернационално финансиране. Работим дружно с премиера за тези неща, той също е зает и оказва помощ доста ”, сподели министър Банов. Той не заяви по кое време ще бъдат подготвени островът на изкуствата и библиотеката, само че добави: “Много е естествено да желая да е до края на мандата ми. ” /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР