Две студентки, специалност „медицинска сестра“ в Медицинския университет в Пловдив,

...
Две студентки, специалност „медицинска сестра“ в Медицинския университет в Пловдив,
Коментари Харесай

Две студентки стават доброволци, за да се борят с К-19 в МБАЛ “Свети Мина“ в Пловдив

Две студентки, компетентност „ здравна сестра “ в Медицинския университет в Пловдив, откликнаха на апела на Областния спешен щаб и стават доброволци в МБАЛ “Свети Мина “.

Момичета са надлежно четвърти и втори курс. Днес те се срещнаха с регионалния шеф Дани Каназирева, която ги показа на шефа на болничното заведение проф. Петър Петров, с цел да договорят изискванията. По думите на регионалния шеф още една студентка има подготвеност да стартира работа на половин работен ден в отделението на общинската болница.

След срещата стана ясно, че медицинските сестри могат да стартират рабата още тази седмица, а проф. Петров им благодари за готовността да станат доброволци и да са част от екипа на първа линия в битката с Ковид-19.

„ Правим всичко допустимо да бъдем потребни на всяка болница без значение дали е частна, държавна или общинска. Надявам се с екипите и доброволците, които пращаме да сме потребни на лекарите от коронавирус отделенията, които месеци наред работят без отмора и са доста изтощени “, разяснява Каназирева.

Тя също благодари на девойките, които споделиха, че са приели предизвикването и осъзнават отговорността на определената от тях специалност в тежката епидемиологична обстановка.

Днес новите случаи на COVID-19 в Пловдив и региона са 361. Регистрираните в Националната осведомителна система са общо 11402. Под карантина са 4911 лица. На домашно лекуване са 6240 лица. Оздравели към днешна дата са 5323 души от региона, като за миналото денонощие са 131.

Свободните кревати съгласно Областната осведомителна система към 13 часа през днешния ден са 194 лечебни и 15 за интензивно лекуване.

През изтеклите 24 часа от Спешна помощ са изпълнени 254 случая, от тях 52 свързани с ковид-19. Хоспитализации: 9 в региона и 17 в Пловдив, оставени на домашно лекуване са 26 души.

Сред новодиагностицираните са 10 медицински лица. От тях в болничната помощ –1 доктор, 1 рехабилитатор и 3 мед. сестри. В доболничната помощ - 1общопрактикуващ доктор от Пловдив, 3 фармацевти и 1 рехабилитатор на частна процедура.

Новоустановени с Ковид -19 в детски заведения и учебни заведения - един преподавател, преподаващ на 9 клас от ОУ „ К. Величков “ в Пловдив и четирима болни учители от 4 детски градини, три в Пловдив и една в община Раковски. Контактните деца и личен състав са под карантина.

Извършват се епидемиологични изследвания и се вземат съответните противоепидемични ограничения съгласно съответния случай.

Починали през миналото денонощие са 9 души на друга възраст. Сред тях е мъж на 35 години, за който все още в системата няма информация за съпътстващи болести и жена на 53 години с съпътстващо сърдечно заболяване и диабет.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР