Две специализирани комисии в Здравната каса поемат функциите на Фонда

...
Две специализирани комисии в Здравната каса поемат функциите на Фонда
Коментари Харесай

Две комисии в НЗОК поемат функциите на Фонда за лечение на деца

Две профилирани комисии в Здравната каса поемат функционалностите на Фонда за лекуване на деца и Комисията за лекуване в чужбина. Решението беше взето в края на предходната година, само че влиза в действие от през днешния ден. Заявление за лекуване на деца и възрастни се одобряват в централното ръководство на здравната каса в София. От там оповестиха,че първото дете утвърдено за лекуване от касата ще замине за Австрия на следващия ден.


След закриването на Фонда за лекуване на деца към Здравната каса са трансферирани 146 неприключени заявки. Сред тях имало преписки от началото на тази и от предходни години. Срокът за обработка на заявките е към 2 седмици.
доктор Галя Йорданова - шеф " Лечение в чужбина и съгласуваност на системите за обществена сигурност ", НЗОК: Не считам, че 146 преписки, които не са завършени за 3 месеца ще могат да бъдат завършени в границите на идната седмица. Оставете ни да се срещнем в елементи с документите.
16 годишният наследник на Аника е роден с бъбречно заболяване. Миналата година единият му бъбрек спрял да действа. Фондът за лекуване на деца поел разноските за интервенция във Франция.
Анка Тодорова: Спасяването на бъбрека, който е здрав, който действа, с цел да могат да го спасят да не мине на хемодиализа.  Комисия към НЗОК поема функционалностите на Фонда за лекуване на деца от 1 април Комисия към НЗОК поема функционалностите на Фонда за лекуване на деца от 1 април
80% от чиновниците на Фонда за лекуване на деца ще се трансферират в профилираната комисия към Здравната каса, която поема функционалностите му от 1 април. Пр...

През януари фондът платил и за първия надзорен обзор на детето. В средата на годината му следва втори. Аника подала заявление във фонда в средата на март, само че чака решение от комисията към здравната каса. Прехвърлянето я тормози.
Аника Тодорова: Не знам по какъв начин ще работи самата здравна каса дали ще е по стъпките, както беше фонда. Без проблем за майки, родители които отиват с децата за лекуването.
От касата твърдят, че ще покрият разноските за превоз и престой на придружителите.
доктор Галя Йорданова - шеф " Лечение в чужбина и съгласуваност на системите за обществена сигурност ", НЗОК: Всички случаи, при които следва тръгване в чужбина, няма да има проблеми. Уверявам ви в това. Във всяко едно отношение.  Няма мотиви за терзание след прекосяването на ЦФЛД към НЗОК Няма мотиви за терзание след прекосяването на ЦФЛД към НЗОК
От първи април фондът за лекуване на деца минава към здравната каса. От министерството на опазването на здравето оповестиха, че фондът ще приема заявки д...

Лекари от някогашния публичен съвет във фонда за лекуване на деца са поканени да вземат участие и в новата комисия на здравната каса.
доктор Галя Йорданова - шеф " Лечение в чужбина и съгласуваност на системите за обществена сигурност ", НЗОК: Така че няма да има спиране, а ще има последователност, продължение и донаграждане на това, което се е случвало досега.
На уеб страницата на здравната каса родителите могат да ревизират статуса на заявката. За задачата би трябвало да вкарат входящият номер и датата, на която е подадено. На уеб страницата на касата е оповестена и банковата сметка, по която може да се дарят средства за лекуване на деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР