Две слънчеви и две лунни затъмнения, както и суперлуна, при

...
Две слънчеви и две лунни затъмнения, както и суперлуна, при
Коментари Харесай

Чакат ни 2 слънчеви и 2 лунни затъмнения, както и суперлуна през 2021 г.

Две слънчеви и две лунни затъмнения, както и суперлуна, при която единственият ни натурален сателит ще се приближи на минимално разстояние от Земята ни чакат през актуалната година. Това са главните астрономически събития, които се чакат през 2021 година, осведомят от Планетариума в Смолян.

През тази година ще има по-малко затъмнения спрямо предишни години. Това е минималният брой затъмнения, които могат да се случат в една година – две Слънчеви и две Лунни. На 26 май ще се следи цялостно лунно затъмнение. То ще съвпадне с по този начин наречената суперлуна, при която пълнолунието съответствува с момента на най-близкото доближаване на Луната и Земята. В такива моменти Луната наподобява, за наблюдаващите от Земята, с към 14% по-голяма и с 30% по-ярка от нормално, коментират от звездната институция в родопския град.

Следващият път, когато Луната ще се скрие от наблюдаващите е на 19 ноември. За страдание от България и двете затъмнения няма да могат да се следят.

На 10 юни ще се състои пръстеновидно затъмнение на Слънцето. Слънчевият диск ще се скрие от очите на наблюдаващите на 91,5%.

На 4 декември ще настъпи цялостно слънчево затъмнение, което ще бъде очевидно от Тихия и Атлантическия океан, както и от Антарктида. Частични етапи на затъмнението ще се следят в Южна Африка и Южна Австралия. И двете затъмнения във всички етапи ще бъдат недостъпни за наблюдаване от България.

Любопитно е, че през 2021 година ще имаме три пъти назадничав Меркурий. В момента тече първият - 30 януари – 21 февруари. Останалите два са: 30 май – 23 юни; 27 септември - 18 октомври, само че това по никакъв метод не вещае несгоди и неволи, се споделя още в известието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР