Две сгради, в които се назначават главният прокурор и председателите

...
Две сгради, в които се назначават главният прокурор и председателите
Коментари Харесай

Цацаров избегна отговора кои са двете сгради, в които се избират "тримата големи"

Две здания ", в които се назначават основният прокурор и ръководителите на висшите съдилища е една от тематиките, които Сотир Цацаров разяснява, само че не обясни, в изявлението си по време на чуването на Иван Гешев във Висшия правосъден съвет (ВСС) на 24 октомври. Днес Цацаров бе запитан кои са тези здания, само че вместо да отговори еднопосочно на въпроса го препрати към ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

" Ще минат още два месеца и защото никой мандат не е безконечен, от тази зала ще изляза и аз и никой няма да помни какво се е случило тук вътре – и което е по-важно – в две други здания ", сподели Цацаров по време на чуването на Гешев откакто взе думата след ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и се обърна към него.

" Г-н Панов уточни по Би Ти Ви едната постройка - президентската. Предполагам, че той я знае. Вие пропуснахте да му зададете този въпрос, когато имате опция го зададете. Очевидно той го знае по-добре ", сподели през днешния ден Цацаров в отговор на въпрос на Силвия Великова от БНР дни откакто президентът отхвърли да издаде декрет за назначението на Гешев и върна процедурата във Висш съдебен съвет.

Така на процедура той избегна директен отговор на въпроса и насочи тематиката единствено към решението на президента по завършването на избора на основен прокурор.

Попитан още коя е другата постройка, Цацаров отговори, че най-вероятно e същата. Помолен да посочи с въпрос: " Тоест два пъти президентската? ", той отвърна: " Да, най-вероятно два пъти е влизал там ".

а чуването Цацаров твърдеше " в две други здания ", което не звучи като една и съща.

" Стана ясно, че не Висш съдебен съвет избира основния прокурор... ", стартира въпрос Великова, представена от " Клуб Z ", само че Цацаров я прекъсна: " Не ми слагайте думи в устата. Става ясно - това го твърдите вие ".

Той се обърна към нея като уточни, че е ненужно да водят такива разговори. " Ще стигнем до това кой назначава шефа на радиото и кой мести публицистите там ", добави основният прокурор. " Нали вие проверявате? ", попита Великова, а Цацаров отвърна, че не знае като добави " и аз чувам и виждам ".

" Това, което ревизирам, не е обвързвано с това, за което приказваме. Включително и за постройката на радиото. И работата там и вътре в нея. Нали? Разбирате ме доста добре. Мисля, че ви отговорих напълно ясно ", заключи Цацаров.

Той повтори пред публицисти тезата си, че Конституцията и законът изискват след отхвърли на Радев да назначи с декрет Иван Гешев, номинацията на единствения претендент да бъде прегласувана още веднъж. В Закона за правосъдната власт обаче не е ясно регламентирано на какъв стадий би трябвало да се върне процедурата във Висш съдебен съвет, нито в какви периоди.Според основния прокурор няма причина Радев да се бави с прегласуваното решение на Висш съдебен съвет, което се чака в четвъртък. Точката е включена в дневния ред на първото по време съвещание на пленума преди още указът на президента да е оповестен в " Държавен вестник ".

" Протакането на нещата не е решение. Този президент е посочил, че няма склонността да протака нещата или да трансферира отговорност ", означи Цацаров, като преди този момент поздрави Радев, че даде претекстове за решението си намерено, макар че Конституцията не го задължава.

" Това не значи, че би трябвало да чакаме декрет на първия час след вероятно гласоподаване или да чакаме декрет след два дни. Но по този начин или другояче, президентът потвърди напълно ясно с позицията си до сегашния миг, че работи, както той се изрази, в обозрим период. Следователно, по този начин както до момента Конституцията бе спазена, аз чакам тя бъде спазена и в бъдеще ", сподели още основният прокурор.

По-късно в Благоевград Иван Гешев още веднъж удостовери, че не се тормози от " поправителния изпит " в четвъртък и добави, че някои хора се опасяват от закона и по тази причина неговият избор се е оказал толкоз сложен. " В резултат на работата в последните години доста хора се тормозят от това, че прокуратурата интензивно реализира своите компетенции за противопоставяне на престъпността ", повтори за следващ път тезата си Гешев.

Той добави, че не вижда причина президентът да се опасява от този избор, само че не пожела да разяснява претекстовете на Радев да върне избора на Висш съдебен съвет.

Какви са вероятните сюжети след решението на президента - тук
Как Румен Радев върна избора на Гешев за основен прокурор - четете тук
Пълния текст на изказването на президента Румен Радев - четете тук
Първите мнения за решението на президента в обществените мрежи - тук
Изборът на Иван Гешев - четете тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (171)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР