Две сестри на Тутанкамон, а не само една, са се

...
Две сестри на Тутанкамон, а не само една, са се
Коментари Харесай

Египтоложка твърди, че е открила непозната кралица, властвала преди Тутанкамон

Две сестри на Тутанкамон, а освен една, са се възкачили на египетския престол след гибелта на татко им Ехнатон, твърди канадска египтоложка, представена от Агенция Франс Прес.

Анализът на Валери Анжно, египтоложка и изкуствоведка от университета на Квебек в Монреал, се основава на семиотиката - просвета за знаците, която съгласно нея разкрива, че две дъщери на Ехнатон са взели властта след гибелта му, тъй като брат им Тутанкамон бил прекомерно дребен - на четири или пет години.
Специалистите знаят от съвсем 50 години, че през 14 в. пр.н.е. жена е властвала в Египет. Според някои това е Нефертити, брачната половинка на Ехнатон, която се е самопровъзгласила за фараон. Други мислят, че това е огромната му щерка принцеса Меритатон.

Ехнатон се дами за щерка си Меритатон, с цел да я приготви да цари. Той е подготвял и друга от дъщерите си - Нефернеферуатон Ташерит. Двете са се възкачили дружно на трона под общото име Анкхеперуре, твърди Анжно.

Изследване на някои от съкровищата на Тутанкамон, открити през 1922 година от английския археолог Хауърд Картър, разкрива, че детето-фараон присвоява огромна част от погребалния материал на тази кралица - Нефернеферуатон Анкхеперуре.Анжно е анализирала стела, изложена в Египетския музей в Берлин, на която са показани двама души на трона, като единият гали брадичката на другия. " За нея има всевъзможни хипотези - че Ехнатон е станал хомосексуален, че той е с татко си, или че това са Ехнатон и Нефертити ", разкрива тя. " Дадох си сметка, че този жест - да се гали брадичката, е прочут единствено за принцесите - в 100% от случаите ", споделя още специалистът.

Египтоложката изследва няколко статуи на глави без име, приписвани на Ехнатон, Нефертити или Тутанкамон. " Тъй като египетското изкуство работи със системи с пропорции, направих съпоставения на тези скулптури с известните статуи на принцеси и нещата съответстваха. Успях да потвърдя, че някои кралски глави в същина са глави на принцеси, станали фараони ", изяснява Анжно.

Валери Анжно показа наскоро заключенията си на конгрес на египтолози във Вирджиния, Съединени американски щати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР