Две семейства от България и Турция свързват животите си завинаги.

...
Две семейства от България и Турция свързват животите си завинаги.
Коментари Харесай

Две трансплантации свързаха съдбите на две семейства от България и Турция

Две фамилии от България и Турция свързват животите си вечно. От изцяло непознати Ибрахим, Сатифе, Халиме и Завит се трансформират в спасители на два живота - след кръстосана трансплантация на бъбрек в Истанбул.

Бъбречна непълнота - тази диагноза Ибрахим чува през 2015 година През 2017 година се подлага на хемодиализа. Налага се да му бъде отхвърлен единият бъбрек.

Като ми махнаха бъбрека в София, започнах да не мога да дремя. Ставам, обикалям по всички страни и последните дни започнах да дремя прав, споделя Ибрахим, представен от Нова телевизия.

Единственото избавление за него е бъбречна трансплантация. Съпругата му Сатифе е подготвена да подари своя, с цел да му помогне. За жал двамата са несъвместими.

Казаха ми: "Можеш да направиш кръстосана трансплантация в Турция ". Синът ми откри там връзки и ходихме, пуснахме проучвания и там, споделя Ибрахим.

Семейството живее в добричкото село Орляк. Синът Емин е музикант в Белгия. Благодарение на познати, съумява да заведе татко си в болница в Истанбул. След едноседмичен престой в лечебното заведение Ибрахим чува най-хубавата вест - има бъбрек за него. Спасителят му се споделя Завит Ерик от Вон, Турция. Съпругата на Ерик страда от бъбречна непълнота и, също като Ибрахим, има потребност от бъбрек. Неговата жена подари бъбрек на моята жена, а аз – на него, изясни Завит Ерик.

Проф. Хамди Каракаялъ прави интервенцията. И двамата пациенти бяха в финален етап на бъбречна непълнота, с високо кръвно налягане и живееха на диализа. Но и при двете фамилии нямаше съгласуемост на кръвните групи. С такива случаи се сблъскваме постоянно. Някои пациенти имат късмет, намират си подобаващи близки и родственици, които могат да им дарят бъбрек. Други обаче имат донори, само че кръвните им групи не съответстват, изясни той.

Две седмици след първата им среща професорът прави трансплантацията.

Отстраняването на бъбрека от донора правим с лапароскопска, затворена интервенция. Този способ улеснява следоперативното възобновяване на пациентите – те изпитват по-малко болежка, повече комфорт и бързо могат да се върнат към нормалния си метод на живот. Изписахме ги след една седмица. Бъбреците действат добре. Вече не се постанова да живеят на диализа, могат да живеят напълно обикновено, добави проф. Хамди Каракаялъ.

15 месеца след интервенцията Сатифе, Ибрахим, Халиме и Завит живеят втори живот. Казват, че двете семейства към този момент са едно семейство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР