Две села в община Раднево готвят протест в София, предаде

...
Две села в община Раднево готвят протест в София, предаде
Коментари Харесай

Села излизат на протест - изселват ги заради рудник

Две села в община Раднево готвят митинг в София, съобщи БНР.

Причината е, че Бели бряг и Трояново би трябвало да бъдат изселени, тъй като са на пътя на разширяващите се рудници за лигнитни въглища " Мини Марица-изток ". Жителите не утвърждават и ниските компенсации, които държавната компания им предлага за изкупуване на парцелите им.

Генади Кондарев от неправителствената организация " За Земята " показва, че препоръчаните парични обезщетения са незаслужено дребни и не стигат за пазаруване на жилища някъде другаде. Той е на мнение, че предлаганата " пазарна цена " за парцели в селски регион не е заслужено обезщетение за загубата на парцел и не разрешава на хората да продължат живота си отначало по спокоен метод.

Не е ясно и съгласно какви условия се правят оценка парцелите на хората в селата.

" По наша преценка цените, които се оферират за парцелите на хората, са извънредно ниски и не могат да разрешат на хората да реалокират своя живот и мебелировка по един спокоен метод на ново място и да имат същите условия и благоприятни условия да се препитават, каквито са имали в селото ", твърди Кондарев. Той заяви, че жителите имат намерение да изразят недоволството си на следващия ден пред Народното събрание и Министерството на енергетиката.

Процесът на медиация сред заинтригуваните страни продължава от години. В него взе участие и Европейската банка за възобновяване и развиване в качеството си на заемодател на мините. До момента в село Бели бряг, което е първото на пътя на багерите, има към 20 неизкупени парцела.

Припомняме, за случая с двете села се разчу още през януари 2017 година Тогава омбудсманът Мая Манолова алармира, че Мини " Марица-Изток " изкупуват на безценица къщите на жителите и крият оценките на парцелите. От своя страна от предприятието увериха, че получават жилищни парцели единствено на непринуден принцип и се стремят към постигането на взаимно преференциални условия. В своята позиция Мини " Марица-Изток " обясниха и че без изселването на двете села ще е невероятно рудникът да се развива и респективно да се доставят въглища отсега нататък. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР