Две седмици продължава общественото недоволство срещу кабинета “Борисов 3. Пред

...
Две седмици продължава общественото недоволство срещу кабинета “Борисов 3. Пред
Коментари Харесай

Ден 14 от протестите започва със скандирания срещу Закона за хазарта

Две седмици продължава публичното неодобрение против кабинета “Борисов 3 ”. Пред Народното събрание и тази заран стартират да се събират хора. Демонстрантите излизат на митинг против измененията в Закона за хазарта, които бяха импортирани в Народното събрание на 16 юли.
Протестът е с начален час 8 ч. и е разгласен като народен. Мирни шествия ще има и в други градове на страната.

Пред постройката на Народното събрание жители излязоха още през вчерашния ден против избрания за лобистки закон, който ще засегне на първо място дребните и междинните компании.

Вчера имаше и митинг през ресторант " Осемте джуджета ", където стотици жители се включиха в самодейността " Масово пиянство на евробира с Петьо Еврото ". Повод за самобитния " хепънинг " е следствието на Антикорупционния фонд. Заведението обаче беше затворено. Живущите в региона обявиха, че за пръв път пред обекта няма джипове и защита.

Днес недоволството продължава.

С това стартира 14 ден от митингите в страната. Очаква се в следобедните часове пред Президентството да се събере голям брой, което още веднъж ще изиска оставката на кабинета “Борисов 3” и основния прокурор Иван Гешев.

Недоволството избухна откакто прокуратурата нахлу в постройката на Президентството, с цел да арестува чиновници от администрацията. Безпрецедентния ход бе избран като тъпчене на Конституцията и посегателство върху суверенитета на страната. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи несполучлив опит да дебаркира на българския бряг покрай лятната резиденция на Ахмед Доган.

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово вървене на охранителен плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче към този момент бяха симпатизанти на Движение за права и свободи, пристигнали в региона още предходната вечер. Имаше предизвестия за експлоадиране на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.

На фона на разгарящото се гражданско неодобрение предходната седмица министър председателят Борисов разгласи, че е изискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На идващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на съмнение, който би трябвало да бъде гласуван на следващия ден. Стана ясно още, че оставките на министрите не са подадени. Правителството изрично отхвърля да подаде оставка.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на Съединени американски щати и Франция у нас. В поддръжка на демократичното право на спокойно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

Протести има на българи в чужбина. В редица страни наши сънародници излязоха в поддръжка на протестиращите в страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР