Две седмици повече ще учат вече от тази учебна година

...
Две седмици повече ще учат вече от тази учебна година
Коментари Харесай

Седмокласниците вече ще учат 2 седмици повече

Две седмици повече ще учат към този момент от тази образователна година завършващите 7 клас. Краят на образователната година за тях ще е не както до в този момент на 15 юни, а на 30 юни. Това разгласи през днешния ден във Враца шефът на РУО Враца Галина Евденова. Тя показа и други нови моменти, които ще бъдат въведени от новата образователна година, касаещи образователни стратегии, разпоредбите за осъществяване на националното външно оценяване, предпочитани профили и специалности, и други
Удължаване на образователната година с две седмици ще има и за четвъртокласниците, само че то ще влезе в действие от идната 2019/2020 година
Нови образователни стратегии се вкарват още от в този момент в 3,7 и 9 клас. В 3-ти клас ще има нов предмет – „ Компютърно моделиране “, като образованието на учителите, които ще го преподават, към този момент е приключило.
В момента до 14 септември върви и разискване на разнообразни оферти за смяна в Държавните просветителни стандарти, разгласи още Г.Евденова, като предложенията са качени на уеб страницата на Министерството. Очаква се в скоро време, след влизане на държавния учебен стандарт за физическата среда специалистите от РУО в страната да стартират да вършат оценки на потенциала на постройките на учебните заведения. На базата на тази оценки ще се дефинира в бъдеще и броя на паралелките, които ще може да има всяко едно образователно заведение.
Предвижда се и в бъдеще да понижава приемът след 7 класв икономическите профили и специалности, за сметка на техническите специалности. Европейски изследване демонстрира сериозен дефицит на такива експерти, пренасищане на пазара на труда с икономисти, като и пропуски в познанията на учениците по математика, информатика, технологии и естествени науки, по тази причина и акцентът в бъдеще ще върху тези предмети.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР