Две седмици остават до местните избори. В студиото на Сутрешния

...
Две седмици остават до местните избори. В студиото на Сутрешния
Коментари Харесай

Проф. Константинов: 5 800 000 имат право на глас

Две седмици остават до локалните избори. В студиото на Сутрешния блок на БНТ проф. Михаил Константинов заяви, че все още подготовката на изборите върви доста добре.

По думите на проф. Константинов локалните избори са най-сложните за осъществяване. Той изясни, че в случай че би трябвало да се класифицират най-лесни за подготовка са изборите за президент, след тях са европейските, парламентарните и като най-трудни остават локалните. Той изясни, че от 2015 година насам има затруднение в подготовката на локални избори, тъй като има по-висок брой претенденти, както и преференции, които в допълнение усложняват подготовката.

Константинов изясни, че най-слабото звено при подготовката на избори, това е слабата подготовка на секционно-избирателните секции. Припомни и обстановката от преди 4 години в зала Арена Армеец. Той сподели, че се надява сходни обстановки да не се повторят тази година, като съобщи, че ЦИК ще вкара онлайн примерни протоколи, които да служат като упражнение за секционните чиновници.

Михаил Константинов разяснява и местата, в които ще се одобряват протоколите. Той съобщи, че макар че ще се одобряват бюлетините единствено в зала Арена Армеец, те ще се предават на три обособени места вътре в залата, като се надява това да улесни процедурата.

Проф. Константинов съобщи, че все още се чака образованието да се прави електронно, посредством авансово попълване на бюлетини. Той сподели, че няма вписан в закона способ за образование посредством мобилно приложение.

Михаил Константинов съобщи също, че няма заплаха компютрите на осведомителното обслужване да бъдат хакнати, тъй като са изолирани. Той напомни, че при предходните избори е имало хакерска офанзива против уеб страниците на редица институции, само че тези офанзиви не са разрешили навлизане в самите системи.

Константинов изясни, че квадратчето в бюлетините " Не поддържам никого " няма никакво значение, и че съгласно него " гласът " е празен.
Константинов изясни, че действителните гласоподаватели в страната са 5 800 000 души, само че по описите на ЦИК те са 6 200 000, което ще докара до оповестяване на по-ниска изборна интензивност, даже в случай че действителните числа демонстрират противоположното.

Той сподели, че изборните комисии са образувани от разнообразни политически сили, като секциите би трябвало да се саморегулират.

Михаил Константинов сподели още, че най-много се търгува с гласове при локалните избори, тъй като няколко гласа могат да трансформират хода на вота. Той прикани управляващите да глобяват и да арестуват нарушителите. По думите му най-активна е продажбата на гласове в дребните обитаеми места.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР