Две събития срещу президента с инициатор на действията и източник

...
Две събития срещу президента с инициатор на действията и източник
Коментари Харесай

Спрете Гешев

Две събития против президента с основател на дейностите и източник на информацията за тях - основният прокурор, ознаменуваха началото на последната седмица на януари.

Публичните реакции обаче не бяха еднопосочни и това, наподобява, изненада основателя, та сега малките екрани гърмят по познатата скица с следващата акция " претършуване в офиси и домовe " и обвинявания, този път на предприемача с въздействие в хазарта Васил Божков, с цел да позаглушат абсурда. Докато редом политолози и професори по конституционно право разискват, а народът пред тв приемниците слуша, мига и долавя единствено " президентът... жена му... спор на ползи... морал... чест... " Народът не върви с Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс под мишница, с цел да знае какво може и какво не може съгласно правила и процедури.

Целта е реализирана

В понеделник Гешев огласи настояването си до Конституционния съд да пояснява член 103 от Конституцията, съгласно който президентът носи отговорност при осъществяване на своите функционалности единствено за " държавна измяна " и " нарушаване на Конституцията ", като обвиняването се повдига от Народното събрание и се внася в Конституционния съд и той се произнася. И че президентът не може да бъде арестуван и против него не може да бъде възбудено наказателно гонене (ал. 4 на член 103.)

В мнението си до Конституционен съд Гешев показва мнение, обяснено на елементарен език, че може да бъде формирана най-малкото инспекция против президента при данни за осъществено закононарушение в качеството му на частно лице, защото инспекцията е извънпроцесуална активност, а Конституцията не разрешава " наказателно гонене " и не приказва за инспекция. Но Гешев подсказва и освен това: че при формирано към този момент наказателно гонене против други лица и по различен мотив, в хода на което се появят данни за непозволени дейности на президента, то това досъдебно произвеждане може единствено да бъде спряно (а не прекратено) до момента в който трае президентският мандат, и довършено, откакто падне имунитетът му.

Само ден по-късно Гешев разгласява основанията си, от които се видя претекстът му да пита Конституционен съд: Подслушвани диалози по друго дело, които уличават съгласно прокуратурата президента в закононарушение, което не е дефинирано.

Какво значи настояването за пояснение: изваждане на президента от компетенциите на Народното събрание

Забележете: Гешев не предава данните на Народното събрание, който да реши дали да повдигне обвиняване (да изиска импийчмънт) и да го даде на Конституционен съд, както планува Конституцията, а желае пояснение от съда. Защото Гешев знае, че неговите Специални разследващи средства (СРС) не уличават Радев в държавна измяна, по тази причина в 10 страници подсказва на Конституционен съд, че президентът би могъл хипотетично да извърши друго закононарушение (като частно лице) и по тази причина Конституционен съд би трябвало да изтълкува един безусловно явен текст на конституцията - този на алинея 4 на член 103: че против президента " не може да бъде възбудено наказателно гонене ".

И макар тази изясненост ( " не може " ) Гешев може би чака Конституционен съд да го изтълкува някак по този начин, че " да може ". Да може какво? Да може да извади президента от компетенциите на Народното събрание и

да го придърпа в полето на прокурорските пълномощия

От публикуваните във вторник (28 януари) подслушани телефонни диалози през април 2019г. на началника на Военно-въздушните сили (ВВС) ген. Цанко Стойков (който е бил обектът на приложените СРС) се схваща, че двамата приказват за желани от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) документи за интервала, когато Десислава Радева (тогава Генчева) е работела във Военновъздушни сили като пиар. Прокуратурата прави извода, че е имало опит " за разстройване на инспекцията посредством укриване на документи ", без да обяснява кой от двамата е опитвал да укрива, публиката сама би трябвало да се досети - естествено президентът.

Никъде в публикуваните диалози Радев не указва, нито загатва за укриване на документи. И едва ли ще се откри арбитър, който от тези СРС-та, които чухме, да направи аргументиран извод за осъществено закононарушение от Радев.

Но тогава каква е задачата и за какво тъкмо в този момент

Офанзивата на Гешев се разпростира в разгара на две събития - в разгара на шпионския скандал с съветските агенти-дипломати и директно откакто президентът възобнови консултациите за смяна на Конституцията за правосъдната власт и в частност за структурата и функционалностите на прокуратурата и основния прокурор. И то откакто към този момент беше коментирал сериозно процедурата за избор на основния прокурор и беше беше провел един кръг полемики по тематиката.
Да не пропуснем и изказаното мнение на Радев, че НСО няма учредения да охранява Доган и Пеевски. С две думи: в случай че Радев си беше траял, запитване до Конституционен съд щеше ли да има? Обидно обикновено.

Така че задачата на офанзивата се обрисува по едно и също време като

заплашване на президента и обработка на електората

Как? Като се овъргаля името на Радев със злокобно звучащото " държавна измяна ", а оттова по индукция да се съживи остарялата опорка от преди избирането му, че работи в интерес на Кремъл. Пропаганден фойерверк, чиято цел не е доказване на съветска обязаност, а засищане на ефира с догадки за шпионски игри, в които се мярка името на президента.

А оповестените СРС-та би трябвало да поднесат и още гозба за още по-масова приложимост - името на Десислава Радева и връзката им, до момента в който и двамата са чиновници на Военновъздушни сили.

Паралелно глашатаи на властта и на Гешев с професорски ранг с безразсъден възторг приканват президента " след всичко това в случай че има чест, морал, достолепие и отговорност пред народа ", да си подаде самичък оставката, импийчмънтът бил " вървене по тъгите ", нямало смисъл (конституцоналистът Георги Близнашки).

Фойерверкът би трябвало да заслепи, смае и обърка електората, който го е избрал, та да не помисля за втори мандат този президент. А в случай че намерения, прокуратурата е отсреща да го укроти. Или да го отстрани. Прокуратурата. Не електоратът.

А президентът е единствената институция, която си разрешава да приказва сериозно за ръководството на страната. Само да приказва! И това му е доста,

Радев би трябвало да бъде принуден да млъкне

Като му се даде да разбере, че покой няма да има в случай че не в този момент, след приключване на мандата, когато падне имунитетът му. Тъй че да си прави сметката занапред дали да продължи да желае смяна на конституцията по отношение на прокуратурата или ще миряса. Да си вършат сметката и тези в Народното събрание, в случай че му тръгнат по акъла.

Това значи офанзивата на Гешев, преведена на неюридически език.
Дали Конституционният съд ще развърже ръцете на основния прокурор с решението си, не може да се предвижда. А някои от заинтересуваните от елиминиране на Радев като политически състезател разполагат със характерен боеприпас от средства за напън над всички институции, в това число и с нагазване в персоналното пространство .

Офанзивата на Гешев всъщност е

опит за прелом над конституцията с привидна правда - посредством Конституционен съд

Означава завладяване на власт от Гешев - слагане над президента, тъй като няма право да го проверява, а дефакто го прави. Добавям прегазването на Наказателния кодекс, където в член 145 а еднопосочно е казано, че разгласяването на СРС отвън посочените в закона цели е закононарушение. И никакви пояснения че наблюдаващите прокурори разрешили, не са годни. Защото член 145 а се отнася и за тях.

Сам ли работи Гешев или координирано с Борисов?

Този е въпросът. При арестуването на Нено Димов, Гешев изпревари Борисов с час-два, с цел да не успее да уволни Димов, та основният прокурор да арестува настоящ министър, за първи път в историята на Третата българска страна (винаги преди ареста министрите подават оставка, изключваме военните преврати). Само че карцерът не е осъществен от Гешев (така единствено трябваше да си намерения народът), а с полицейска заповед за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи. Търсих отговор дали вътрешният министър е споделил на своя министър председател и на вицепремиера Каракачанов, на който е директно подопечен, че изпраща настоящ министър в Трето РПУ за една нощ, с цел да чака там обвиняването на прокуратурата? Официално не открих.

Търсих отговор на този въпрос и с пробна анкета. Всички десетина публицисти и политолози, които попитах, отхвърлиха хипотезата, че Борисов не е знаел. Аз я позволявам - за съответния случай с Димов, само че това допускане надалеч не е успокоително или оневиняващо Борисов. Защото слага въпроса

Кой в действителност ръководи - Гешев или Борисов?

Втората догадка - че всичките демонстрации на Гешев, в това число и опита посредством Конституционен съд да пребори конституцията, да прегазва законови правила и процедури, да праща известия почтени за фейлетони, са координирани с Бойко Борисов, който се надява посредством Гешев да бъде питомен президентът, да спре да подлага на критика ръководството, пък в случай че може и да бъде спрян от втори мандат - та тази догадка се споделя всеобщо.

Ако е вярна значи, че държавността оттича неудържимо и България е към този момент единствено територия, в която властта ръководи само в името да е на власт.

Кой може да спре Гешев?

В парламентарната страна парламентарните партии се свиват и мълчат, до момента в който гледат демонстративното вършеене през закони и правила над определен от 2 милиона българи президент. Вместо да опитат да го спрат, като най-малко обсъдят опцията, която им дава член 129 на Конституцията: да предложат на Висшия правосъден съвет премахване от служба на Гешев за нарушавания на служебните отговорности. Поне да обсъдят, най-малко да се замислят. А министър председателят и водач на ръководещата партия повтаря " Тази тематика ни е моя " и разпорежда на министрите си да не разясняват.

Борисов или не си дава сметка, че всичко се написа на негов тил, или се вижда без потребен ход и се е примирил.

Методите с които работи Гешев, не водят до откриване на истината по правосъден път и до наказание на отговорните. Методите на Гешев са отявлена популистка реторика, агитация " оттатък Гьобелс ( " и богатите да дават отговор, освен бедните " ). Правосъдие посредством медии. Печелене на народа, който желае самун и зрелища с обявяване края на " престъпния преход "...

И няма - нито в Народното събрание, нито отвън него, хора с чест и достолепие, които да спрат произвола

Честта от дълго време е напуснала рамките на територията. Дали пък военачалник Цанко Стойков няма да отговори на позвъняванията и на питанията, на които Гешев отхвърля? И да ме опровергае.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР