Две са основните системи, които правят държавата – образователната и

...
Две са основните системи, които правят държавата – образователната и
Коментари Харесай

Красимир Вълчев подкрепи Сдружение ``Бизнесът за Пловдив`` за създаването на клъстър в областта на иновациите

Две са главните системи, които вършат страната – просветителната и правосъдната. Така ръководителят на Сдружение с нестопанска цел ''Бизнесът за Пловдив'' инж. Атанас Рогачев откри срещата на Сдружението с просветния Министър Красимир Вълчев през днешния ден в Пловдив.

На нея участваха Здравко Димитров, регионален шеф на Пловдив, Стефан Стоянов – зам. кмет по образованието, Димитър Лазаров – народен представител от Политическа партия ГЕРБ. Новите софтуерни линии и най-съвременните машини, които бизнесът внедрява да станат и образователно поле, оферират от Сдружението. Пловдив е пионер в дуалното обучение, а „ КЦМ “, „ ТЕД “, „ Атаро Клима “ са част от фирмите, членове на „ Бизнесът за Пловдив “ с добър опит, който може да бъде следван.

,,До момента над 200 деца са добили на практика умения по дуалната система. В пловдивска област има 27 професионални гимназии и в случай че зад тях застане сериозен бизнес с положителни стратегии, с опитни специалисти и се отворят производствата за съответно и използвано образование – след години ще имаме друга картина'', акцентира Стефан Стоянов.

На срещата „ Бизнесът за Пловдив “ показа концепцията си за развиване на клъстър в региона на нововъведенията в партньорство с университети, междинни учебни заведения, общински и държавни организации. Структурата и задачите на клъстъра са в синхрон с националната идея за пространствено развиване, която цели и превъзмогване на районните диспропорции. Поставен бе и въпросът за комерсиализирането на науката и по-тясното й взаимоотношение с действителното произвеждане. Висшите учебни заведения да стартират да работят по планове, които са значими за стопанската система, за обществото, като страната ще подтиква в оптималната степен политиките на съгласуваност. Образователната система би трябвало да бъде отворена за повече експерти от бизнеса – това са част от ограниченията, споделени на срещата от министър Вълчев.

,,IT бизнеса преподава в учебно заведение “ е една от новите хрумвания на МОН, при която се планува одобрени имена от сектора да влизат от време на време в класните стаи и да срещат децата с настоящи за тях тематики от IT сферата. Друг значим въпрос, който би трябвало да търси решение на локално равнище е интеграцията на деца в затруднено положение'', акцентира той.

,,Най-добрите просветителни системи са тези, в които най-хубавите възпитаници стават най-вече учители. Респективно най-технологично развитите страни са тези, в които най-хубавите възпитаници стават инженери. “ Това е задачата и на преструктурирането на системата на висшето и професионалното обучение. “ – акцентира министър Вълчев. Увеличен е приема, отпуска се в допълнение финансиране и стипендии за инженерните специалности и в професионалните учебни заведения. Министър Вълчев изрази поддръжка за развиването на клъстъра, показан от „ Бизнеса за Пловдив “ и подготвеност за последващи срещи с всички участници в плана.

,,Всеки нов вложител, който идва е направил изследвания за работна ръка, за просветителни центрове за подготовка за фрагменти и първите му въпроси са свързани с това'', показа Здравко Димитров и добави: „ Пловдивска област, която е една от най-бързоразвиващите се, изпитва остра потребност от квалифицирана работна ръка. И пътят е единствено един – общи дейности и стратегии с бизнеса, научните центрове и учебните заведения. Всички сме уверени, че единствено образованието и квалификацията, въплътени в човешката персона движат развиването. Пловдив е най-стария жив град в света и неговото бъдеще е в стопанска система, учредена на знанието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР