Две са основните причини за увеличението на цените - петролът

...
Две са основните причини за увеличението на цените - петролът
Коментари Харесай

Защо цените растат, а лихвите остават ниски

Две са главните аргументи за нарастването на цените - петролът и растежът на заплатите. Годишната инфлация през септември по отношение на същия месец на миналата е 3,6%. Много ли е това, пита в собствен разбор, оповестен от " 24 часа ", икономистът Георги Ангелов.

Експертът показва, че от една страна това е най-бързият ритъм на напредък на цените от 5 години насам, само че пък точно за тези години обратно страната ни беше в най-продължителния интервал на дефлация в историята си. В България междинната инфлация за последните две десетилетия се равнява на 4,2%, като преди рецесията тя надвиши 10 на 100.

" Въобще не загатвам интервала до 1997 година, когато инфлацията беше стотици и хиляди проценти. След края на икономическата рецесия инфлацията последователно се възвръща и в България, и в цяла Европа, само че равнищата остават умерени ", показва Ангелов и добавя, че все още равнищата на индикатора за страната ни, както и за Европейския съюз сега са по-ниски, в сравнение с преди десетилетие. По неговите думи все още няма мотив за терзания в тази посока.

" Всъщност Европейската централна банка е толкоз спокойна при сегашните равнища на инфлацията, че счита да държи рекордно ниските равнища на лихвите най-малко доникъде на идната година. Една от аргументите за това успокоение на ЕЦБ е, че съвсем половината инфлация се дължи на външни фактори - когато резултатът от внезапното повишаване на петрола се изчерпа, инфлацията ще се успокои на по-ниски равнища ", счита икономистът.

Георги Ангелов показва, че у нас също цените на петрола са главната причина за покачването на цените, като единствено тези в превоза и на горивата са със надлежно 8,4% и с над 14% нагоре. Той чака в допълнение повишаване и поради повишаването на природния газ.

" На процедура към половината инфлация в България се дължи на цените на горивата, превоза и силата - т.е. в случай че петролът не беше поскъпнал толкоз, инфлацията щеше да бъде под 2% ", споделя той.

Икономистът показва, че другият фактор, който подтиква покачването на цените, е растежът на заплатите.

" България реализира рекордно равнище на претовареност за последните три десетилетия - сега 73% от популацията сред 20 и 64 години работи. Това е добре за семействата, защото повече работещи значи, че повече хора внасят средства в фамилния бюджет и надлежно има повече средства за ползване и вложения ", изяснява специалистът.

От друга страна обаче Ангелов показва, че обстановката е тежка за работодателите, които изпитват остра липса на фрагменти и са принудени да покачват възнагражденията.

Все отново той акцентира, че все още в района приходите не престават да порастват по-бързо от инфлацията и последната продължава да бъде под надзор. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР