Две са ключовите предизвикателства, пред които днес са изправени образователните

...
Две са ключовите предизвикателства, пред които днес са изправени образователните
Коментари Харесай

Обмислят нова стратегия за по-висока образованост на българчетата!

Две са основните провокации, пред които през днешния ден са изправени просветителните системи – да намерят ключа към мотивацията на учениците за учене, да им предадат хармоничния микс от познания, умения и настройки, само че и да включат дейно всяко едно дете в просветителния развой. Основната част от средствата, които програмираме с източник REACT-EU и Механизма за възобновяване и резистентност, са ориентирани първо към обезпечаване на съоръжение за образование в електронна среда, както в учебните заведения, по този начин и от у дома.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009 по време на Третата европейска среща на високо ниво на тематика „ Трансформация на цифровото обучение: създаване на резистентност в Европейското просветително пространство “, която се организира онлайн.

Министър Вълчев акцентира, че е значимо построяването на модерна среда за образование в учебните заведения, ориентирано към развиване на основните компетентности, включително и новите компетентности.

„ Всеки един преподавател е изправен пред тестването да стимулира по-трудно учениците за учене. Това най-много важи за региона на математиката и естествените науки, а тези компетентности са основни за развиването на цифровата креативност “, сподели министър Вълчев.

По думите му доста е значимо построяването на STEM центрове във всички учебни заведения. Според него не става дума единствено за съвременно оборудвани кабинети, а най-много за нов модел на учене, обвързван с увеличение на интереса за учене, с просветителни нововъведения, развиване на цифровата креативност и изобщо на креативните умения на учениците посредством софтуерни решения и новаторски способи на преподаване.

„ Амбицията ни е до няколко години, с помощта на средствата и от Европейския съюз, всички учебни заведения да имат STEM центрове. Това е обвързвано и с комплексната промяна в образователните стратегии, разпространяването и разширението на културата на продан на нововъведения, подобряването на резултатите по математика и естествени науки, при които има максимален спад в последните години “, сподели министър Вълчев.

Той означи, че забележителна част от просветителните институции ще се възползват от средствата, с цел да се сътвори съвременна и мотивираща за учене просветителна среда. Ще се изградят и центрове за поддръжка на личностното развиване на учениците и младежите във всички огромни български градове, с цел да интегрират децата от уязвими групи и да насърчат ползите им за развиването в разнообразни области на познанието.

Предвиждат се и средства за подготовка на учителите, които в днешно време би трябвало да умеят да работят с осведомителни технологии, в електронна среда, с електронни платформи, само че също и да създават електронни просветителни запаси.

„ Очакваме до края на това десетилетие учениците да учат повече от електронни просветителни запаси. Очакваме да има създадени от учители безвъзмездни за учениците и другите преподаватели електронни запаси. Затова би трябвало да насърчаваме мрежовия метод. Важно е учители да се учат взаимно един от различен “, съобщи министърът на образованието и науката.

По думите му учителите би трябвало да развият умения и в региона на цифровата креативност, както и в по-голяма степен да търсят и да намират посредством просветителни нововъведения ключа към мотивацията за ученето към когнитивната и прочувствена ангажираност към ученето на учениците.

Средствата по REACT-EU за Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ са избрани на 176 024 700 лв. (90 млн. евро).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР