Две руски социологически агенции отчитат спад в рейтинга на руския

...
Две руски социологически агенции отчитат спад в рейтинга на руския
Коментари Харесай

Рейтингът на Путин продължи да пада и след празниците

Две съветски социологически организации регистрират спад в рейтинга на съветския президент Владимир Путин, като по данните на една от тях понижението е до исторически най-малко, оповестява Медиапул.

``
реклама

Първото за годината изследване на социологическия център ВЦИОМ демонстрира, че спадът в рейтинга на Путин продължава - доверие му гласоподават 33.4 на 100 от участниците в допитването против 36.5 на 100 от участниците в същото изследване от 29 декември м. година

Това е най-ниският индикатор от януари 2006 година - най-старата дата от листата с сходни анкети на уеб страницата на ВЦИОМ.

ВЦИОМ е задавал на респондентите открит въпрос за доверието при " решение на най-важните държавни въпроси ", а в отговорите е имало опция да се изберат безграничен брой политици. Путин е водач на този рейтинг. Второ и трето място заемат Сергей Шойгу с 13.7% и Сергей Лавров – 9.3%, като техните рейтинги също са се намалили надлежно с 2.3% и 2.4%.

Подобен въпрос, само че с използване на друга методология (разделяне сред хората, които имат цялостно доверие на президента и тези, които " по-скоро " му имат доверие) разгласява предишния петък и организация ФОМ. По нейни данни общото доверие към Путин и по двата индикатора е било 60% преди месец, до момента в който в този момент е 57%.

Рейтингът на Путин " престана да бъде невредим " - президентът на Русия към този момент понася наред с останалите управляващи последствията от утежняването на живота в страната, написа " Ведомости ".

Много повече са интервюираните, одобряващи активността на съветския президент, само че и техният дял понижава – 62.1 % против 64.6 на 29 декември, показва вестникът, представен от Би Би Си.

Сред главните аргументи са повдигането на Данък добавена стойност при започване на януари и поскъпналите комунални услуги, както и миналогодишната промяна, вдигнала възрастта за пенсия в Русия, изяснява социологът Григорий Кертман от организация ФОМ. " Хората имат дълга почивка, доста поддържат връзка между тях, повече са възможностите да чуят рецензии ", добавя той.

Няма никакъв срив на доверието към Путин - то постепенно понижава след пенсионната промяна, счита шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

" Няма положителни вести, които да сочат, че животът се трансформира към по-добро. След няколко години на рецесия хората имаха упования, че заплатите ще се усилят, че пенсиите също ще се усилят, а в действителност имаше повишаване и неприятни вести като пенсионната промяна и глобите ", напомня аналитикът.

Настроението нормално се подвига по Нова година, само че в този момент не стана по този начин - нямаше подтик за повишение на общественото самочувствие, установи съветският социолог. Хората в Русия са останали с малко пари, даже за новогодишната софра са похарчили с по хиляда рубли по-малко от предната година - " и не тъй като няма повишаване, а тъй като има паника за бъдещето ", прибавя той.

След пенсионната промяна хората в Русия стартират да адресират претенциите си непосредствено към президента, а не към по-нископоставените управляващи. Расте отчуждаването от властта на част от обществото, отслабват очакванията, възлагани на властта и на президента. Общо е разочарованието в обществения темперамент на страната, разяснява политологът Александър Пожалов.

В момента има развой на " разбожествяване на Путин " - по-рано елементарните хора в Русия виждаха в него оня, който им носи популярност и великолепие, а през днешния ден хората частично го считат за провинен за проблемите, трансферират върху него и негативите, свързани с държавното управление, отбелязва наблюдаващият Николай Петров. Според него е настъпил повратен миг за властта в Русия, изискващ героични старания в поддръжка на намаляващата легитимност на Путин, споделя Петров, представен от " Ведомости ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" Другият излаз е стягане на гайките. Кремъл би трябвало да избере тактика, тъй като това може да повлияе и на събитията през 2024 година ", когато ще завърши новият мандат на Путин, предизвестява специалистът. " С такива рейтинги може и да караш нататък, само че мъчно се подхващат съществени дейности за трансформиране на режима - рейтингът пада освен в очите на елементарните хора, само че и на елитите ", счита съветският специалист.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР