Две разследвания за водната криза в Перник е образувала прокуратурата,

...
Две разследвания за водната криза в Перник е образувала прокуратурата,
Коментари Харесай

Гешев взе на специален надзор пернишкото разследване

Две следствия за водната рецесия в Перник е образувала прокуратурата, като и двете са взети на специфичен доклад от основния прокурор Иван Гешев.

От държавното обвиняване оповестиха, че следствието в спецпрокуратурата се води против длъжностни лица от общинската и регионалната администрация, за това, че в интервала 2017 - ноември 2019 година не са положили задоволително грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в общината и за стопанисването на водния запас в бент. Студена.

В хода на досъдебното произвеждане следва да се обясни по кое време е бил доближат сериозният най-малко на водата на бент. Студена, имало ли е и какви водни загуби в интервала 2017 - 2019 година, дължащи се на амортизирани експлоатационни уреди, осъществявани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и в случай че да - по кое време. Ще се ревизират разрешителните за водовземането и използването на водите от бент. Студена, дали са пренасочвани водни запаси към други обитаеми места и промишлени консуматори, както и дали е имало незаконосъобразно разходване.

Предмет на следствие са дейности или бездействия на длъжностни лица във ВиК Перник, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

Отделно в окръжната прокуратурата в града се води досъдебно произвеждане за дейности или бездействия на длъжностни лица от ВиК Перник за занемареност.

В хода на следствието следва да се изяснят и възможни данни за нарушение на целостта на хидротехническо оборудване от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността Кокалов егрек, където е отклонявана вода за с. Ярлово.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР