Две проучвания предоставят повече доказателства, че пандемията от новия коронавирус

...
Две проучвания предоставят повече доказателства, че пандемията от новия коронавирус
Коментари Харесай

Две проучвания подкрепят теорията, че новият коронавирус се е появил от животни

Две изследвания дават повече доказателства, че пандемията от новия ковид е зародила на пазар в китайския град Ухан, където се продават живи животни, като по този метод в допълнение поддържат теорията, че се е появил в дивата природа, а не е основан в лаборатория, оповестява Асошиейтед прес. 
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31901
Изследването, оповестено в списание „ Сайънс “, демонстрира, че пазарът на едро за морски блага евентуално е бил ранен епицентър на болестта, която досега е умъртвила близо 6,4 милиона души по света. 

Учените стигат до извода, че вирусът, който предизвиква COVID-19, евентуално е пренесен от животни на хора в два разнообразни случая.

" Всички тези доказателства ни споделят едно и също нещо - сочат тъкмо към този съответен пазар в центъра на Ухан “, споделя Кристиан Андерсън, професор в катедрата по имунология и микробиология в института „ Скрипс Рисърч “ в Сан Диего и съавтор на едно от изследванията. „ Самият аз бях изцяло уверен в приключването на вируса от лаборатория, до момента в който не разгледахме обстоятелствата доста по-отблизо. “

В изследване, което включва данни, събрани от китайски учени, екип от експерти от Аризонския университет употребява принадлежности за картографиране, с цел да оцени местоположенията на повече от 150 от най-ранните докладвани случаи на КОВИД-19 от декември 2019 година По същия метод специалистите картографират случаи от януари и февруари 2020 година благодарение на приложение за обществени медии, основано за инфектирани хора, нуждаещи се от поддръжка. 

" Оказва се, че когато успяхме да разгледаме този извънреден модел, най-голяма компактност на случаите беше по едно и също време в изключителна непосредственост до и в центъра на този пазар. От решаващо значение е, че това се отнася както за всички случаи през декември 2019 година, по този начин и за такива, при които не е известна връзка с пазара. И това е индикация, че вирусът е почнал да се популяризира измежду хора, които са работили на пазара, само че по-късно е тръгнал и измежду локалната общественост “, споделят учените.

Професор Андерсън споделя, че са разкрили клъстери и на пазара, като те " са доста, доста характерни на местата “, където в този момент знаем, че хората продават диви животни.

В другото изследване специлистите проучват геномното многообразие на вируса в и отвън Китай, започвайки с най-ранните пробни геноми от декември 2019 година и продължавайки доникъде на февруари 2020 г. 

Те откриват, че две линии - A и B - означават началото на пандемията в Ухан. Съавторът на проучването Джоел Вертхайм, специалист по вирусна еволюция в Калифорнийския университет в Сан Диего, уточни, че линия А е генетично сходна на коронавирусите при прилепите, само че линия B наподобява е почнала да се популяризира по-рано при хората, изключително на пазара.

„ Осъзнавам, че звучи по този начин, като че ли преди малко споделих, че събитие, което се случва един път в потомство, е станало два пъти в къса поредност “, сподели Вертхайм. Но бяха налице избрани условия  -  хора и животни в непосредствена непосредственост и вирус, който може да се популяризира от животни на хора и от човек на човек, добавя той.

Много учени считат, че вирусът е пренесен от прилепи към хора непосредствено или посредством друго животно. Но през юни Световната здравна организация (СЗО) предложи по-задълбочено следствие дали повода може да е лабораторен случай. Критиците обявиха, че СЗО е прибързала да отхвърли теорията за лабораторно приключване.

„ Оборихме ли теорията за лабораторното приключване? Не, нямаме доказателства “, сподели Андерсън. „ Важното тук е, че има вероятни сюжети и има правдоподобни такива. Трябва да се разбере, че допустимо не значи еднообразно евентуално. “

Произходът на пандемията към момента остава противоречив. Някои специалисти считат, че лабораторен случай е по-вероятен, а други остават отворени и за двете благоприятни условия, добавя Българска телеграфна агенция. 

Матю Алиота, откривател в колежа по ветеринарна медицина към университета на Минесота, споделя, че двете проучвания „ ненапълно поставят край, да се надяваме, на хипотезата за лабораторно приключване “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР