Две прими на Музикалния театър - Еделина Кънева и Марияна

...
Две прими на Музикалния театър - Еделина Кънева и Марияна
Коментари Харесай

Две оперетни прими се борят за шеф на Музикалния театър

Две прими на Музикалния спектакъл - Еделина Кънева и Марияна Арсенова пожелаха да оглавят Музикалния спектакъл в София, сподели информация в уеб страницата на Министерство на културата във връзка оповестения конкурс за нов началник на трупата. Подаването на документите към този момент завърши и следва да бъде назначена дата за събеседване. Третият претендент е известният тенор Марио Николов. И тримата музиканти са уважавани в гилдията и имат мощни концепции за развиване на Музикалния спектакъл.

Мандатът на досегашния шеф на Държавния музикален и балетен център в София Марияна Арсенова изтече при започване на годината, а конкурс бе разгласен през август т.г. от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.



Eделина Кънева е солистка на Музикалния спектакъл в София над 20 години. Пее от 6-годишна в радиохора. Баща ѝ е треньор и в 8 клас тя се записва да тренира баскетбол. Израства сред операта, сатирата и стадиона. Влиза в функциите на Зорика от „ Циганска обич “ на Лехар, графиня Марица в едноименната оперета на Имре Калман и още доста други.

Еделина Кънева е родена в София и е ученик на ДМА " Панчо Владигеров ". Прави дебюта си на сцената на Бургаска държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг.

От 1996 година е премиер-солистка в Националния музикален спектакъл " Стефан Македонски ". Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите: " Трубадур ", " Тоска ", " Сватбата на Фигаро ", " Дон Жуан ", оперетите: " Прилепът ", " Цигански Барон ", " Графиня Марица ", " Страната на усмивките ", " Царицата на Чардаша ", " Великата незнайна ", мюзикълите: „ Котки “, ‘’Някои го избират горещо “, Уестсайдска история “, “Вълкът и седемте козлета’’.

Гост-солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио и Българската национална телевизия.



Еделина Кънева е музикален продуцент на поредност от Коледни концерти за Българска национална телевизия и Българска национална телевизия 2. Тя е основател и участник на планове в джаз и поп музиката. От 2012 година е учител в НМУ „ Любомир Пипков “, компетентност „ Поп и джаз пеене ”, а от 2017 година е музикален режисьор в „ Александра Аудио ”. Гастролирала е с триумф в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и други.

От 2000 до 2010 година е непрекъснат посетител -солист на Teatro Lirico D’ Europa и Mozart Festival Opera в Съединени американски щати. Участвала е неведнъж на фестивалите: Аполония, Софийски музикални седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и редица фестивали в Гърция, Израел и Германия.

От 2018 година Еделина Кънева е част от извънредно сполучливия план на Софийска опера и балет " Mamma Mia! “ с режисьор акад. Пламен Карталов, в който извършва основната роля на Дона Шеридан.



Марияна Арсенова е родена в Пловдив, в лекарско семейство. Преди да се отдаде на музиката приключва медицински институт със компетентност акушерство. През 1991 година стартира образованието си в Музикалната академия „ Панчо Владигеров ”. Като студентка в трети курс печели 3-то място на интернационалния студентски конкурс по камерна музика в Енсхеде – Холандия. След завършването на Музикалната академия през 1995 година, след конкурс, е призната за солистка на Държавната опера в Стара Загора. Там коронната й роля е Розина от „ Севилският бръснар ” от Росини.

От 1997 година след изискан конкурс е призната за солистка на ДМТ „ Стефан Македонски ”. През 2001 година печели 1-ва премия на националния конкурс за оперета и мюзикъл „ Мими Балканска ”. От тогава до ден сегашен тя извършва всички централни функции от репертоара на класическата оперета и не малко такива от мюзикълния репертоар на театъра.

Първата й роля е на Елена от „ Хубавата Елена ” от Жак Офенбах. След  това идват Валансиен и Хана Главари от „ Веселата вдовица ” от Лехар, Вера Лизавета от „ Последният Валс ” от Оскар Щраус, Силва от неповторимата  „ Царица на чардаша ” от Имре Калман, Марица от „ Графиня Марица ”  от Калман, Зорика от „ Циганска обич ”от Лехар,  Виктория от „ Виктория и нейният хусар ” от Пал Абрахам, Ким от мюзикълът „ Мис Сайгон ” от Клод –Мишел Шонберг, Айрини Малой от „ Хелоу, Доли ” от Джери Хърман, Деметра и Гризабела от „ Котки ” от А.Л.Уебър и доста други. Най-много изпълняваната от нея роля е тази на Розалинда от „ Прилепът ” на Й. Щраус, освен на родна сцена, а и на сцените на Германия, Швейцария, Холандия, Австрия, Япония и други, по време на турнетата на театъра.

През 2004 година е удостоена с Кристална лира, връчвана от Съюза на българските музикални и танцови дейци, за ролята на Анжел Дидие от оперетата „ Граф декор Люксембург ” от Лехар. От август 2010 година до октомври 2013 година след обединяването на ДМТ „ Стефан Македонски ” и балет „ Арабеск ” в Софийски балетен и музикален център, тя е заместител шеф на центъра и артистичен шеф на Музикалния спектакъл. Завършва втора магистърска степен по музикално-сценична постановка. 

От месец септември 2015 година е шеф на ДМБЦ - София. По време на честванията на 100-годишния празник на професионалния оперетен спектакъл в България и 70 години Държавен музикален спектакъл Марияна Арсенова като шеф на оперетата получава огромните награди на Министерство на културата – Почетен знак „ Цар Симеон Велики ” – Златен щемпел, Почетния знак на Столична община, най-голямото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци - Кристално огърлие, както и „ Златно перо ”, присъждано от Кантус Фирмус.

През 2019 година ДМБЦ-София получава „ Кристална лира ” за Постъновъчен екип на паметния мюзикъл „ Фантомът на операта ” от А. Л. Уебър, а през 2020 година и за постановъчен екип на различен международен мюзикъл - „ Цигулар на покрива ”.

Режисьор е на „ Царицата на чардаша ” от Имре Калман, 2018 година, паралелно с гост-постановчика от Виена – Адриан Холендер. Режисьор-постановчик е и на „ Прилепът ” от Йохан Щраус, с премиера октомври 2019 година, както и на осъвременената режисура на „ Графиня Марица от Имре Калман, чиято премиера бе през март 2022 г. 



Тенорът Марио Николов е едно от най-популярните лица на оперетната сцена у нас. Завършва театрална постановка за вариететен спектакъл в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. През интервала 1990 - 1996 година живее, учи и работи във Виена. Специализира пеене в разнообразни висши учебни заведения, школи и майсторски класове във Виена, София и Македония. Започва кариерата си като водещ солист в НМТ “Стефан Македонски ” – София. Изпълнявал е и длъжностите зам.-директор по художествените въпроси и шеф на театъра. Режисира голям брой спектакли в разнообразни градове в България. Гастролирал е в Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Франция, Люксембург, Русия, Япония, Съединени американски щати и други

През 2010 година става собственик на премията „ Кристална лира ”. 

В певческата му кариера върхов триумф имат функциите му на граф Тасило от оперетата „ Графиня Марица ”, Айзенщайн в „ Прилепът ”, княз Едвин в „ Царицата на чардаша ”, Барийнкай в „ Цигански барон ”, Парис от „ Хубавата Елена ”, принц Раджами в „ Баядерка ”, Данило от „ Веселата вдовица ” и доста други

През 2015 година Марио Николов бе уволнен от поста шеф на Музикалния спектакъл от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Причината съгласно министъра бяха открити нарушавания, които по думите на Рашидов довели до неприятно финансово положение на театъра. Също по този начин Николов поставял зрелище в Румъния, до момента в който е заплатен отпуск, което не било възможно от закона.

Тенорът заведе дело и завоюва и съгласно решението трябваше да бъде върнат на директорския пост, само че това не се случи. В момента Марио Николов е водещ на предаването за класическа музика и джаз " Вечната музика " по Българска национална телевизия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР