Две поколения са живели без заплахата от ядрена война. Но

...
Две поколения са живели без заплахата от ядрена война. Но
Коментари Харесай

Дмитрий Муратов: Руската пропаганда рекламира ядрената война като храна за домашни любимци

" Две генерации са живели без опасността от нуклеарна война. Но този интервал завърши. Ще натисне ли Путин нуклеарното копче, или няма? Кой знае? Никой не знае това. Няма нито един човек, който да може да каже сигурно ". Това съобщи в изявление за Би Би Си носителят на Нобелова премия за мир и основен редактор на " Новая газета " Дмитрий Муратов. Въпреки че съветските управляващи закриха вестника му, журналистът отхвърля да замълчи.

Откакто Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна през февруари 2022 година, дрънкането на нуклеарно оръжие от страна на Москва е мощно и постоянно.

Високопоставени съветски чиновници ясно намекваха, че западните страни, които въоръжават Украйна, не би трябвало да тласкат Русия прекомерно надалеч.

Преди няколко дни съветският президент Владимир Путин разгласи проекти за. Тогава един от най-близките му сътрудници Николай Патрушев предизвести, че Русия има " съвременно неповторимо оръжие, способно да унищожи всеки зложелател, в това число Съединени американски щати ".

Блъф и фукане? Или опасност, която би трябвало да се одобри съществено? Муратов видя тревожни признаци в Русия.
 Който дава обещание въже за Путин, натиска нуклеарното му копче
Който дава обещание въже за Путин, натиска нуклеарното му копче

Възпирането не е единствено оръжейна система, то е на първо място воля, доверие, език и дипломация

" Виждаме по какъв начин държавната агитация приготвя хората да мислят, че нуклеарната война не е нещо неприятно . По телевизионните канали тук (в Русия - б.р.) нуклеарната война и нуклеарните оръжия се популяризират по този начин, като че ли се популяризира храна за домашни любимци ", уточни съветският публицист.

" Те афишират: " Имаме такава ракета, онакава ракета, трета ракета. Говорят за удар по Англия и Франция; за предизвикателство на нуклеарно цунами, което заличава Америка. Защо споделят това? За да са подготвени хората тук ", заключи той.

Наскоро по съветската държавна телевизия изтъкнат водещ на токшоу предложи Русия " да разгласи всяка военна цел на територията на Франция, Полша и Англия за законна цел за Русия ".

Същият водещ е предложил и " заличаване на остров със стратегически нуклеарни оръжия и осъществяване на тестово изстрелване на тактически нуклеарни оръжия, тъй че никой да не си прави илюзии " .

И все пак държавната агитация показва Русия като страна на мира, а Украйна и Запада - като агресори. И доста руснаци имат вяра в това.

" Хората в Русия са облъчени от агитация ", безапелационен е Муратов. " Пропагандата е тип радиация. Всеки е предразположен на нея, освен руснаците. В Русия пропагандата е дванадесет телевизионни канала, десетки хиляди вестници, обществени медии като ВКонтакте (руската версия на Фейсбук - б.р.), които обслужват напълно държавната идеология ", акцентира той.
 Ядреното копче е всичко, което му остава
Ядреното копче е всичко, което му остава

В XXI-ви век нуклеарното оръжие са чифтето пищови на голия задник

" Но какво ще стане, в случай че на следващия ден пропагандата внезапно спре? Ако всичко затихне? Какво биха си помислили тогава руснаците? ", запита Муратов.

" Нашето по-младо потомство е прелестно. То е добре възпитано. Близо милион руснаци са напуснали страната. Много от тези, които са останали, са изрично срещу това, което се случва в Украйна. Те са срещу пъкъла, който Русия сътвори там ".

" Убеден съм, че незабавно щом пропагандата спре, това потомство - и всички останали със здрав разсъдък - ще проговорят ", изрази убеденост журналистът.

" Те към този момент го вършат ", продължи той. " 21 000 административни и наказателни каузи са формирани против протестиращи руснаци. Опозицията е в пандиза. Медиите са закрити. Много деятели, цивилни и публицисти са оповестени за задгранични сътрудници ".

" Има ли Путин база за поддръжка? Да, голяма. Но това са възрастни хора, които гледат на Путин като на личния си внук, като на някого, който ще ги отбрани и който им носи пенсията всеки месец и им пожелава Честита Нова година всяка година. Тези хора имат вяра, че техните същински внуци би трябвало да отидат да се бият и да умрат ".
 ISW: Променя се моделът на военната агитация в Русия Обновена
ISW: Променя се моделът на военната агитация в Русия

Украйна продължава с офанзивата в Херсон

Миналата година, с цел да събере пари за украинските деца бежанци. Той обаче не е оптимист за бъдещето.

" Никога повече няма да има естествени връзки между народите на Русия и Украйна. Никога. Украйна няма да може да се помири с тази покруса ", безапелационен бе той и добави, че в Русия ще продължат политическите репресии против всички съперници на режима.

" Единствената вяра, която имам, е в младото потомство - хората, които гледат на света като на другар, а не като на зложелател и които желаят Русия да бъде обичана и Русия да обича света . Надявам се, че това потомство ще надживее мен и Путин ", заключи журналистът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР