Две първолачета изчезнаха от лятна занималня по английски в начално

...
Две първолачета изчезнаха от лятна занималня по английски в начално
Коментари Харесай

Тревожна драма, разтърси Пловдив: Първокласничката Дария и дръжката й изчезнаха мистериозно!

Две първолачета изчезнаха от лятна занималня по британски в начално учебно заведение. В продължение на час и половина фамилиите и екипът на НУ „ Петко Р. Славейков” бяха в нервност, до момента в който полицията търси 7-годишната Дария и нейна другарка. В последна сметка те бяха открити на скамейка пред блока в квартала им. Семейството на Дария благодари на полицията и упреква учебното заведение в неприятна организация за обезпечаване на сигурността на учениците.

Дария посещава заниманията по британски език, които всеки ден се организират в границите на 4 часа в НУ „ Петко Р. Славейков”. Сутринта в понеделник майката на нейна съученичка закарала двете хлапета и момичето си не запомнило в нейната кола чантата с телефона. Така фамилията останало без връзка с детето. Около 10 часа от учебното заведение телефонирали на майката, която по това време била в Стамболийски, че Дария я няма. Веднага ми се обади, само че аз пък бях в Пазарджик, описа дядото Иван Вичков. Мъжът позвънил на 112. Първоначално се оказа, че не могат да ме свържат с оперативния служащ в Шесто РУП, изясни той. След като настоял, въпреки всичко съумял да беседва персонално с кварталния служител на реда. Междувременно майката към този момент се била свързала с шефа на ръководството Николай Кирков. Той вдигнал накрак полицейските чиновници да дирят първолачето, чиято фотография майката пратила по мобилния си телефон.

Около 11.30 часа цивилни разкрили Дария дружно с приятелката в междублоковото пространство в кв. „ Гладно поле”, където живее. Хлапето разказало, че без телефон не могло да се обади вкъщи. Звъняло на жилището да предизвести, че си е тръгнало от учебно заведение, само че нямало никого вкъщи.

В последна сметка се оказало, че за времето, в което никой не е знаел къде са, двете деца са отишли до заведение за бързо хранене против Аграрния университет, след което се придвижили до квартала си.

Дядото на Дария благодари за бързата и съответна реакция на полицията. И описа, че това не е първият случай с проблем във връзка с защитата на школото. Преди месец и половина Дария му се обадила следобяд да я вземе от занималнята. Той тръгнал, само че колата се развалила и се наложило да се върне. Позабавил се, като през това време още няколко пъти се чули с детето. Когато стигнал до учебното заведение, Иван Вичков заварил момичето самичко отвън двора, облегнато на паркирана кола на улицата. „ Имам още една внучка в ОУ „ Васил Левски” и там такова нещо не може да се случи - учителката ми предава персонално детето и не го пуска, до момента в който не ме види”, прави съпоставяне мъжът. Той се зарече през днешния ден да отиде персонално при директорката на НУ „ Петко Р. Славейков” Димка Врачева, с цел да упорства за стягане на контрола. Междувременно през вчерашния ден сутринта отново дядото завел Дария на занятия. „ Влязох през едната врата, излязох през другата - няма защита. После за какво имало инциденти”, недоволства мъжът.

Директорката: Предаваме децата персонално на родителя

В момента няма охранител, защото не е образователно време, изясни пред директорката на НУ „ Петко Р. Славейков” Димка Врачева. Тя разясни, че се водят единствено занимания от 8,30 до 12,30 часа по стратегия „ Твоят час”. Всеки ден през тези 4 часа децата учат британски език, като учителката даже се отказала от отпуск, с цел да ги води.

„ В момента е отворен само задният вход откъм ул. „ Варна”, който е тъкмо против учителската стая, увери Врачева. В постройката сме 20 учители. Аз също бях в учебно заведение, когато е изчезнало детето”. По думите, в дребното междучасие преподавателката Виолета Курделова пуснала учениците в коридора. Само се обърнах и Дария към този момент я нямаше, разказала след това пред нея учителката. Двете са безапелационни, че детето не се е обадило на преподавателката, че има желание да излезе. Курделова позвънила на майката, която се свързала с полицията. След малко в школото пристигнали двама чиновници на Шесто РУП. По думите на директорката, детето е било в неопределеност не повече от 20 минути.

Врачева отхвърли да има пропуски в обезпечаването на сигурността. Директорката разказа, че по време на образователната година учителите предават децата персонално на родителите. Изрично се подписват и заявления от майката и бащата, с които уведомяват школото, че са съгласни, в случай че различен непосредствен прибира ученика. Според Врачева обвиняванията на околните на Дария са неточни и в случай че някой е неудовлетворен, в реда на нещата е първо да се обърне със забележките си към нея.

Директорката акцентира, че екипът на школото поставя старания да сътвори добра среда - обезпечено е целодневно образование, катерушки на двора и фитнес навън, с цел да не се харчат пари по частни занимални. Обучението също е на равнище. Четвъртокласниците от НУ „ Петко Р. Славейков” тази година бяха първи в Пловдивска област по междинен триумф на националните външни оценения.

Полицията моли за защита и през ваканцията
Да се обезпечи пропускателен режим и защита в учебните заведения и през ваканцията, в случай че по това време там има занятия под някаква форма. Такова писмо ще бъде изпратено от Шесто РУП до управлението на НУ " Петко Р. Славейков ", откакто от занималня там изчезнаха две девойки.
" В рамките на образователната година постоянно ревизираме пропускателния режим на учебните заведения и не сме имали забележки. До през вчерашния ден ", сподели шефът на Шесто РУП Николай Кирков. Той посочи, че шефовете разполагат с делегирания бюджет и имат уговорката да провеждат защитата на територията на образователните заведения. В случая с НУ " Петко Р. Славейков ", с цел да се спести заплатата на гарда, той не е на работа през ваканцията. Когато има занятия през времето без постоянен образователен развой, защита би трябвало да се обезпечи и в този интервал, безапелационен е Кирков. И ще употребява сигналната функционалност, която му дава законът, с цел да изпрати публично писмо до директорката.
Междувременно районните инспектори ще обиколят и другите образователни заведения на територията на Шесто РУП, с цел да се ревизира дали и там има занятия под някаква форма през лятото. Ако е по този начин, още веднъж ще се изиска да се обезпечи гард и пропускателен режим, с цел да се следи дали възпитаници напущат постройката и в това време да няма достъп на външни хора в нея.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: marica.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР