Две отделни убийства на момичета от бащите им потресоха и

...
Две отделни убийства на момичета от бащите им потресоха и
Коментари Харесай

Баща разстреля танцуващата си дъщеря, друг уби детето си заради брак

Две обособени убийства на девойки от бащите им потресоха и възмутиха Пакистан, където се следи растеж при насилието, основаващо се на пола.

Полицията в северозападен регион на страната през днешния ден е арестувала татко, умъртвил 18-годишната си щерка, откакто видял видео, в което тя танцува, сподели представител на локалните управляващи. Бащата се разгневил, откакто гледал видеото, което било оповестено в обществените медии без единодушието на момичето, добави представителят, като се базира на майката на убитата.

Часове по-късно 19-годишно момиче е било убито от своя татко пред входа на съда в град Карачи, тъй като се омъжило за мъж по неин избор, сподели полицейски чиновник.

Тези следващи случаи хвърлят светлина върху така наречен " убийства на достойнството " - жестока процедура измежду някои групи в консервативното ислямско общество. По информация от Комисията по правата на индивида на Пакистан всяка година в страната към 1000 души убиват свои близки родственици под претекста, че пазят достойнството на фамилията си. В множеството случаи килърът се отървава без наказване поради ислямска уговорка в пакистанските закони, която разрешава на роднините на жертвата да помилват причинителя, показва правозащитната организация " Амнести интернешънъл ".

Според Комисията по правата на индивида на Пакистан през 2016 година в страната е бил приел закон, по силата на който противоречивата уговорка е била частично отстранена, само че това не се е оказало задоволително, с цел да бъде прекъсната практиката, осведоми Българска телеграфна агенция. " Базираното на пола принуждение е зараза в Пакистан ", написа в " Туитър " политичката Шаза Фатима Хауаджа. " Това са предотвратими убийства, в случай че страната и обществото извърнат внимание на манталитета, който стои зад тях ", добави правозащитничката Сара Малкани.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР