Две от живите легенди на снукъра Марк Уилямс и Джон

...
Две от живите легенди на снукъра Марк Уилямс и Джон
Коментари Харесай

Winbet снукър реванш на живо: Марк Уилямс - Джон Хигинс 4:1

Две от живите митове на снукъра Марк Уилямс и Джон Хигинс се изправят един против различен в софийската зала “Универсиада” в първото издание на “Winbet снукър реванш” - повтаряне на финала на Световното състезание при започване на май месец. Двубоят стартира в 20:00 часа и ще бъде предаван онлайн в Sportal TV и Sportal.bg, както и другият им двубой на българска земя в сряда, 21 ноември, в пловдивската зала “Колодрума”. Съдийки са българските Десислава Божилова и Пролетина Величкова.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК!

ПЪРВИ ФРЕЙМ


Още с разбиването Уилямс заложи алена на прага на долния десен джоб и Хигинс можеше да подхване брейк, само че явно се нуждаеше от малко време за адаптация към масата, тъй като пропусна втората алена от визитата си. Той направи единствено 8, само че Уелския змей отново му даде късмет да нападна алените с неакуратен предпазен удар, а този път серията на шотландеца бе по-значима - 31, въпреки да остави 1-точкова топка на същия низък десен джоб. Уилямс вкара прелестна алена от междинна отдалеченост за горния десен джоб и си обезпечи отличен ъгъл за черната и след това към групата. При 21 на сметката си Уелския змей се прояви като превъзходен вкарвач за следващ път и осъществя страховит отдалечен удар по алена към " зеления " джоб, след което продължи да комбинира с черна. Той за нула време създаде групата, първо с тънък кенън-шот, а и въпросната компенсираща топка спомогна за бързото почистване на алените от негва страна. Когато брейкът набъбна на 68, кюболът към този момент бе изместен в боулк зоната и той я вкара, с цел да се насочи към жълтата, която бе фрейм-бол. Той разчисти и цветовете за брейк от 98 и 1:0 в своя изгода.


ВТОРИ ФРЕЙМ

Този път Уилямс разруши качествено и даже съумя благодарение на флук във второто си излизане на сукното да осъществя алена. Първата композиция бе с жълта, само че той бързо върна кюбола към групата и към черната, която бе пожеланият му избор при започване на серията. Той " обра " свободните червени, отлепени от групата, като за нула време стигна до границата от 50 точки, а чак по-късно щеше да мисли за второстепенен разбиващ удар. Той пристигна след вкарана синя и бе брилянтен, а Хигинс още веднъж трябваше да седи неподвижно на стола си. Остана му само да зарадва почитателите с първия за дуела сенчъри брейк и това стана факт малко по-късно - почистване до черна за 130 и 2:0.


ТРЕТИ ФРЕЙМ

Отново Уелския змей първи направи резултатна аудиенция, като не можеше в началото да комбинира с черна и правеше това със синя и розова. Той раздвижи чудесно блокираната до тогава черна посредством удар с удължителня към алена и върна най-скъпата топка на истинската й позиция, приближавайки се към халф-сенчъри брейка. Той бързо по-късно стана факт, а Хигинс продължаваше да бъде беззащитен на стола си. Фрейм-болът бе маркиран невъзмутимо и Уилямс трябваше да се тревожи само за две долепени до дълъг ръб червени, които застрашаваха сенчърито му. И двете проблематични топки обаче попаднаха в джоба, а по-късно жълтата бе сенчъри. Невероятно изпъление през два борда го върна на позиция за розовата, а той опита цялостно почистване с атрактивен кенън към противоположния низък ляв джоб, само че не съумя - въпреки всичко, серия от 118 за 3:0.


ЧЕТВЪРТИ ФРЕЙМ

Разбиващият удар на Уилямс още веднъж бе първокласен, а Хигинс трябваше през ръб да стигне до групата, само че отново остави откриваща алена на противника и трябваше да си седне отново в стола. При 17 точки на сметката си Уелския змей направи второстепенен разбиващ удар през синя и бе заплатен с три комфортни червени. Една от тях трябваше да бъде вкарана благодарение на удължител и машинален мост, а черната за халф-сенчъри брейк бе изпълнена даже с отскок на кюбола, с цел да бъде размърдана групата. В последна сметка с аудиенция от 53 Уилямс прибегна до сейфти и най-сетне даде късмет и на Хигинс да се раздвижи. Вълшебника от Уишоу обаче направи ужасяващо осъществяване, отваряйки групата, само че оставяйки кюбола в средата на масата. Той извади шанс, тъй като нямаше лесна налична за съперника му, при което двамата подхванаха тактически двубой. Дори в така наречен защитни осъществявания обаче играчите влагаха много риск и ги изпълняваха като шот-ту-нотинг, а след това Хигинс осъществя дълга алена, с цел да подхване по-продължителна аудиенция. Вълшебника от Уишоу направи брилянтен поврат и също записа халф-сенчъри брейк, разчиствайки чудесно останалите червени и деликатно подбирайки позициите към цветовете. В последна сметка брейк от 79 - почистване до черна - бе задоволително за понижаване на резултата на 3:1 след близо час игра.


ПЕТИ ФРЕЙМ

Хигинс сякаш направи прекрасен разбиващ удар, само че пък Уилямс бе в въодушевление да рискува и осъществя извънредно сложна дълга алена. Той комбинира с черна и направи кенън-шот, с цел да отвори рано-рано групата, само че не бе заплатен с лесни цели. Последва нов рискован удар и съумя - комплициран плант към междинен ляв джоб, провокирал бурни аплодисменти от публиката. Веднага по-късно обаче той направи пропуск по надалеч по-лесна алена, а Хигинс се върна на масата в положително въодушевление и позабавлява почитателите с удар по черна към долния десен джоб, изискват акробатично заставане на масата. Той се оправи със обстановката и продължи визитата си, само че скоро трябваше да мисли за ново разтрошаване на групата. Шотландецът първо осъществя халф-сенчъри брейк, преди да се постанова да се насочва към сходно осъществяване, само че остана отвън позиция и сбърка дълга алена, сядайки си с 54 на сметката си.

1-точковата топка остана в боулк зоната и Уилямс я означи незабавно към " зеления " джоб и даже подряза по този начин, че да се върне към черната за композиция. Той раздели и групата червени, а и върна розовата на истинската й позиция, с което стана любимец за спечелването на фрейма. Кафявата от цветовете бе халф-сенчъри брейк, само че разчистването бе цялостно - 69 за 4:1, като най-после Уелския змей още веднъж вкара черната с плант, а даже се подсигури с изваждане на две червени, които сложи до челюстите, за всеки случай.


ПРЕДИ МАЧА

На седми май тази година Уелския змей приключи изумителното си завръщане на върха в джентълменския спорт с извънредно трагична победа с 18:16 над Вълшебника от Уишоу, грабвайки третата си международна купа.

Любопитно е да се означи, че Уилямс и Хигинс към този момент са се изправяли един против различен на българска земя, и то още веднъж в “Универсиада”, през 2015 година. На осминафиналите в последното издание на професионалния шампионат от сериите РТС уелсецът печели с 4:0, а след това отпада на полуфиналите от Марк Алън, който пък победи с купата.

Двамата носители на “Тройната корона” от Уелс и Шотландия имат между тях общо 56 изиграни публични мача, като Хигинс води с 31:21 победи, а четири срещи са приключили наедно. Последният им дуел е точно финалът в “Крусибъл”.

През актуалната акция Уилямс завоюва още една ранкинг купа от World Open (обрат от 5:9 до 10:9 против Дейвид Гилбърт) и към този момент има 22 такива оценки, плюс две от “Мастърс”. Хигинс към момента е с 30 на сметката си (също две от “Мастърс”), откакто няма успех през 2018/19, само че пък игра трогателен край в “Шампионата на Китай” против Марк Селби, който загуби с 9:10.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР