Две от големите турски банки - İşbank и DenizBank, спряха

...
Две от големите турски банки - İşbank и DenizBank, спряха
Коментари Харесай

Две турски банки спряха да използват руската платежна система "Мир"

Две от огромните турски банки - İşbank и DenizBank, стопираха използването на съветската платежна система " Мир " след предизвестия от Съединени американски щати, че Русия може да опита да избегне западните наказания, като употребява турските финансови институции за неразрешени интервенции. От частната İşbank обявиха, че краткотрайно са прекратили потреблението на платежната система, до момента в който учат новите правила на американското финансово министерство. В края на предходната седмица и DenizBank, която също е частна, замрази използването на " Мир " в Турция.

Тези дейности се случват, откакто Financial Times написа, че Съединени американски щати и Европейски Съюз ускоряват натиска над Анкара поради допустимо отбягване на глобите от страна на Москва и са фокусирали вниманието си точно върху системата " Мир ". Впоследствие американското финансово министерство разгласява правила, с които предизвести банките отвън Съединени американски щати, че влизането в нови или разширени сделки с оператора на платежната система ще докара до " риск от поддръжка на съветските старания за отбягване на американските наказания ".
Анкара твърди, че поддържа " уравновесен " метод
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган споделя, че следва така наречен уравновесен метод по отношение на нашествието на Русия в Украйна, само че неговият отвод да се причисли към санкционнния режим против Москва тревожи западните му сътрудници. Миналия месец той сподели, че има " сериозен прогрес " в разширението на обсега на " Мир " в Турция.
Реклама
İşbank и DenizBank дружно с още три банки в Турция - VakıfBank, Ziraat Bank и Halkbank, вземат участие в платежната система " Мир ", която беше създадена от Руската централна банка като вътрешна опция на Visa и Mastercard. Две от тях - притежаваната от ОАЕ DenizBank и следената от страната Halkbank, за която се допуска, че взе участие в скица за отбягване на американските наказания против Иран, се записаха в " Мир ", откакто Москва атакува Украйна през февруари.
Миналия месец Ердоган сподели, че има " сериозен прогрес " в разширението на обсега на " Мир " в Турция.
Сега от VakıfBank споделят, че са осведомени с решението на двете банки да спрат използването на съветската платежна система, само че най-малко към този момент не възнамеряват да трансформират политиката си. Halkbank и Ziraat Bank към този момент не са дали отговор на журналистическите въпроси.
Ердоган тревожи западните сътрудници
От турското външно министерство разясняват, че въпреки Анкара да се придържа към дългогодишната си политика да вкарва единствено наказания, които са подкрепени от Организация на обединените нации, няма да се допусне страната да бъде употребена като " малка врата " за избягването на наказания. Същевременно обаче Ердоган тормози западните си сътрудници с проектите да задълбочи икономическото съдействие с Русия.
Реклама İşbank и DenizBank дружно с още три банки в Турция - VakıfBank, Ziraat Bank и Halkbank, вземат участие в платежната система " Мир ".
Турският президент осъди нападението на Москва над Украйна и влезе в ролята на медиатор, с чиято помощ беше реализирано съглашение за износа на над 3.6 млн. тона зърно от украинските пристанища, което преди беше блокирано от съветските сили. Но той също по този начин работи за по-близки връзки с Москва, която е значим снабдител на природен газ за Турция.
Свързани публикации Връзката сред съветските наказания и странната турска парична политика 30 август 2022, 09:17 МАЕ: Ефектът на западните наказания върху съветското петролно произвеждане е стеснен 15 август 2022, 06:20 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР