Две от големите банки с централи в Каталуня обсъждат дали

...
Две от големите банки с централи в Каталуня обсъждат дали
Коментари Харесай

Каталунски банки обсъждат преместване на друго място в Испания

Две от огромните банки с централи в Каталуня разискват дали да стартира подготовката на проекти за пререгистриране в друга част на Испания, с цел да избегнатпроблеми с ликвидността при положение на оповестяване на самостоятелност от провинцията, заяви " Ройтерс ".

" Банко Сабадел " (Banco Sabadell) удостовери пред организацията, че е призован бордът на банката по този въпрос в централата на едноименния каталунски град. В днешния си брой в. " Ла Вангуардия " заяви, че съвещанието е планувано за следобедните часове и даже, че има препоръчани различни места за пререгистриране - Мадрид или Аликанте.

" Ел Мундо " заяви по същото време, че барселонската " Кайшабанк " (CaixaBank) обмисля краткотрайно да реалокира централата си някъде на Балеарските острови.

В случай на каталунска самостоятелност провинцията автоматизирано отпада от Европейския съюз и еврозоната, а това значи, че и банките на нейна територия губят достъп до евтината ликвидност на Европейската централна банка.

Властите в Каталуня не са се отказали от желанието си в понеделник Народното събрание да дебатира резултатите от опита за референдум предходната неделя и вероятно да прогласи самостоятелност от Испания.

Тази седмица акциите на двете каталунски банки са подложени на бързо обезценяване - към 10% изгуби " Банко Сабадел ", а " Кайша " - 7% спрямо равнищата преди референдума.

Финансовият министър Луис де Гиндос съобщи в изявление в четвъртък сутринта, че банките са " много ликвидни " и " мощни ". Той не уточни дали виждат отлив на депозити тази седмица - нещо, коет опо-рано през годината докара до ръба на оцеляването " Банко Популяр " (Banco Popular). " Банките са безусловно подготвени да реалокират централите си в други региони на Испания ", добави той с уверението, че Каталуня няма по какъв начин да напусне страната.

Подобни проекти разискват и компании като телекомуникационната Eurona и биотегхолотичната Oryzon. След референдума техните акции също бързо се обезцениха.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (38)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР