Две основни грешки в аварийния план за прекарване на вода

...
Две основни грешки в аварийния план за прекарване на вода
Коментари Харесай

Преносът на вода през София за Перник - какви са рисковете

Две съществени неточности в спешния проект за превозване на вода за Перник от Рила през София вижда хидроинженерът Иван Бухов. Той е взел участие в правенето на схемата за водохващане за каскадата " Белмекен-Сестримо " при започване на 60-те години като архитект във " Водоканалпроект ". Макар и 87-годишен, той участва на срещата на трима министри – Емил Караниколов, Петя Аврамова и Емил Димитров, с комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет, която се организира на 20 януари.

" Водата по Рилския тръбопровод идва до напорната кула в Симеоново, която е с кота 1000 м (надморска височина). След това тръбата минава по Витошката яка и се спуска към Бояна, където има т.нар.облекчителна шахта. Тя е построена от проектантите, с цел да стопира ускоряването на водата от огромния надолнище ", изяснява инж. Бухов.

Проблемът бил в дребната денивелация сред Бояна и Мало Бучино

От тази шахта над кв. Бояна излиза тръба, по която се обезпечава водата за Княжево, Горна баня и част от Банкя. По същата тръба ще се прекара и рилската вода за Перник. От шахтата, която е с кота към 900 м, водата се спуска под река Владайска при кота 620 м. После се изкачва до резервоара на с. Мало Бучино, който е на кота към 750 м. Точно в този сектор хидроинженерът вижда риск.

" За да набере скорост водата от шахтата над Бояна, да мине под река Владайска и да стигне нагоре до Мало Бучино е поставена тръба с огромен диаметър, фи 900 мм ", споделя Бухов и сверява с картата на водопреносната мрежа на София. Според него в този момент от проектантите на спешния проект може да се сметне, че тази необятна тръба е в положение да поеме в допълнение 300 л/сек вода, колкото се планува за Перник.

" Тя, въпреки да е необятна, няма да може да ги поеме тези спомагателни 300 л/сек, заради съществуването на облекчителната шахта в Бояна. Водата, която ще е съвсем два пъти повече от в този момент, няма да доближи нужното налягане, с цел да стигне до Мало Бучино, защото разликата в денивелацията с Бояна е дребна, с цел да се доближи нужното налягане за толкоз доста вода. Ще се получи нещо като сифон и водата, идваща от Симеоново, ще прелива от шахтата в реката при Бояна и няма да стига до Мало Бучино ", счита Бухов.

" Софийска вода ": Водопроводът може да обезпечи спомагателната вода до Мало Бучино

" Дневник " помоли специалистите в " Софийска вода " да разясняват този проблем. От там дадоха отговор следното: " Проводимостта на водопровода в сектора от облекчителната шахта над кв. Бояна до контейнер Мало Бучино-нов може да обезпечи и спомагателните 300 л/сек за Перник ".

Експертите на концесионера прецизираха, че в този момент по водопровода от Симеоново до Мало Бучино текат 400 л/сек, а той има потенциал 800 л/сек.

Да не се пуска рилската вода напряко във ВиК-мрежата на Перник

Другата забележка на инж. Бухов към показания от министър Караниколов спешен проект, е че водата, стигнала до Перник, ще се пусне непосредствено във водопроводната мрежа на града.

" Това е невероятно и механически погрешно. Аз съм работил в Перник и там мрежата е решена с пет зони, всяка има обособен контейнер. Препоръчах на министър Караниколов водата да се закара под пречиствателната станция в източната част на града и там да се включи в магистралния тръбопровод, който зарежда всички зони ", сподели Бухов. Той се тормози, че ВиК мрежата на града може да не издържи напора на водата и да стартират повреди.

От " Софийска вода " обясниха, че решението за метода на включване на новоизградения тръбопровод Мало Бучино-Перник към водоснабдителната мрежа на града е на съответните експерти, които ще я построяват.

Инж. Бухов съобщи, че по никакъв метод София няма да изпадне във водна рецесия, защото язовир " Искър " е задоволително цялостен – 450 млн. куб.м. Годишното ползване на вода в столицата е 144 млн. куб.м, акцентира хидроинженерът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР