Две окончателни оферти бяха получени за най-големия български телеком ©

...
Две окончателни оферти бяха получени за най-големия български телеком ©
Коментари Харесай

United Group купува БТК

Две дефинитивни предложения бяха получени за най-големия български телеком

© Цветелина Белутова Най-големият български телеком БТК ще има нов притежател и това е районната медийна компания United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners. Сделката се приготвяше от месеци, като до последно се състезаваха два претендента. От два източника " Капитал " научи, че проектодоговорът с United Group към този момент е подписан, като се чака той да бъде финализиран през второто тримесечие на 2020 година, като зависи от приемане на регулаторни утвърждения и други условия.

Официална информация за цената няма. Но импровизирано желаната от продавача оценка е била от порядъка на 1.1-1.2 милиарда евро, т.е. малко над шест пъти облагата преди лихви, налози и обезценка (EBITDA), и спечелилият е предложил число в диапазона.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Седмият пазар за United Group

С тази облага купувачът, който към този момент оперира във всички страни от някогашна Югославия, ще навлезе и в България. United Group стартира историята си през 2000 година като дребен кабелен оператор, учреден от сръбския предприемач Драган Шолак. През годините минава през серия финансови вложители, като Шолак остава непроменяемо основно лице и миноритарен акционер. Делът му не е прочут, като съгласно някои медийни изявления може да надвишава и 20%.

От март 2019 година United Group е с мажоритарен притежател BC Partners с малко над 50% дял, който влиза посредством договорка, оценяваща компанията на 2.6 милиарда евро. Продавачът KKR остава с миноритарен дял, а остатъчна дребна инвестиция има и Европейска банка за възстановяване и развитие.

През годините групата се разраства, като окрупнява кабелни снабдители, а редом развива и сателитна мрежа Total TV, която се разгръща в териториите, където няма достъп до кабел - модел, подобен на този на " Булсатком ".

За разлика от БТК United Group е и производител на наличие с редица телевизионни канали. Последно преди България тя навлиза в Хърватия. През 2018 година придобива Nova TV от притежателя на българската bTV CME. А през 2019 година беше оповестена и договорка за 220 млн. евро зa хърватския бизнес на шведската Tele 2, която още не е завършена.

Изход след три години

При завършването това ще е шестият притежател на БТК от приватизацията й, като последният - консорциум воден от Спас Русев, влезе преди три години. Продавач беше рускатата ВТБ, която влезе във притежание на телекома, защото той беше поръчителство по провиснал от нея мостов заем за предходното му придобиване - от компании, следени от Цветан Василев, който след затварянето на КТБ се оказа без опция да бъде обслужван.

Така след търг за покупател против 330 млн. евро беше определен Viva Telecom (Luxembourg). В него при договорката Спас Русев влезе с 46% дял, 20% минус 1 глас отидоха за ВТБ, 19% за " Делта кепитъл инвестмънтс " (контролирано от българските мениджъри на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас е за някогашните кредитори. Освен това съветската ВТБ обезпечи и огромна част от дълговото финансиране за договорката - 240 млн. евро.

Сега при изхода евентуално ще се търси регулаторно утвърждение не от българската Комисия за защита на конкуренцията, а от Европейска комисия заради огромния размер и необятните географски вложения на купувача. Вероятно част от другите условия са почистване на висящите правосъдни разногласия към собствеността на БТК. Търгът, посредством който бе добита последно, бе нападнат от руснака Дмитрий Косарев и неговата Empreno Ventures, които са сегашни притежатели на част от тогавашните сдружения на Цветан Василев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР