Две общини от област Търговище отново са осъдени да платят

...
Две общини от област Търговище отново са осъдени да платят
Коментари Харесай

Отново осъдиха общини за пострадали от кучета на улицата

Две общини от област Търговище още веднъж са наказани да платят вреди, породени на жители от кучета, които се счита, че са бездомни, макар че по закон, след слагане на марка, кастриране и обезпаразитяване, кучетата се връщат на улицата.

В единия случай община апелира решение за обезщетение, присъдено на гражданка, която твърди, че е ухапана по крайници от куче на улицата. На първа инстанция е постановено тя да получи 3 500 лева Окръжният съд е понижил компенсацията на 2 000 лева Кметството би трябвало да заплати и 465 лева разходи. Решението е дефинитивно.

Във втория случай жител, пресрещнат и атакуван от глутница, паднал от колело и счупил лява раменна кост. Той е изискал от съответната община 12 000 лева Съдът е постановил да му бъдат платени 5 000 лева обезщетение. Кметството би трябвало да даде още към 700 лева за разходи и такси. Становището на съда предстои на обжалване.

Решенията стъпват на Законите за отговорностите и договорите, за отбрана на животните и за ветеринарномедицинската активност. Разписано е, че отговорността по преодоляване популацията на безстопанствените кучета, посредством образуване на залавянето и изолирането им е предоставена на общинските администрации. А за вреди, породени от безстопанствени кучета, общината носи отговорност по общия ред за непозволено увреждане. Такава е и правосъдната процедура.

Неуредиците с бездомните кучета на улицата са от десетилетия и досега няма работещо решение за премахването им от улицата, напомнят от общините, които наред с жителите са пострадали от това състояние.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР