Две нови златни монети ще пусне БНБ догодина, показва програмата

...
Две нови златни монети ще пусне БНБ догодина, показва програмата
Коментари Харесай

Две нови златни монети пуска БНБ

Две нови златни монети ще пусне Българска народна банка следващата година, демонстрира програмата на банката за отрязване на възпоменателни монети и печатане на възпоменателни банкноти.

Първата ще бъде издадена през януари, ще е на от тематика „ Християнство “ и ще се споделя „ Св. Богородица – Златна ябълка “.

През юни колекционерите пък ще могат да си купят другата златна монета – „ Св. св. Петър и Павел “, която ще е с номинал 100 лв..

През март 2024 година Българска народна банка възнамерява да емитира медна монета „ 125 години от рождението на Панчо Владигеров “. Три сребърни монети също са в програмата на Българска народна банка.

Първата е във връзка 100 години лека атлетика в България и ще бъде пусната през май и ще е с номинал 10 лв.. Втората монета „ 200 години от издаването на Рибния буквар “ ще се появи през септември, а третата -  „ Българската гайда “ – през ноември.

Вдигат цените на възпоменателните монети от през днешния ден

За 2025 година и 2026 година банката също планува отсичането на златни монета – едната е „ Св. Патриарх Евтимий Търновски “, а през 2026 година такава ще бъде отдадена на Св. Иван Рилски. Три сребърни монети възнамерява Българска народна банка да пусне  и през 2025 година, и през 2026 г.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР