Две нови за пазара на автомобили в ЕС тенденции се

...
Две нови за пазара на автомобили в ЕС тенденции се
Коментари Харесай

Продажбите на бензинови коли в ЕС са по-високи от тези на дизели за първи път от осем години

Две нови за пазара на коли в Европейски Съюз трендове се виждат през предходната година - продажбите на повече бензинови коли, в сравнение с дизелови, което се случва за първи път от 2009 година насам и повишение на междинното равнище на нездравословните излъчвания, които те отделят. Според данните на Асоциацията на производителите на коли в Европа (АСЕА) през 2017-та купените нови коли в страните от Европейски Съюз са отделяли приблизително 118.5 грама на километър въглероден диоксид, което е с 0.4% повече от 2016 година

Нарастване на излъчванията се регистрира за първи път от 2010 година, когато се вкарва наблюденията по този индикатор. В общо 17 от 23 страни-членки на Европейски Съюз се вижда повишение на отделяния от купените нови коли въглероден диоксид, като измежду тях са и петте огромни пазара - Англия (+0.8%), Франция (+0.6%), Испания (+0.5%) и Германия (+0.1%). В Холандия покачването е 2.27%, а в Полша (+1.43%).

Повишаването на отделяните излъчвания въглероден диоксид е обвързвано с повишението на търсенето на бензинови коли, който по принцип харчат повече от дизеловите и изхвърлят по-големи количества от нездравословната субстанция. По данни на АСЕА търсенето на дизелови коли е спаднало с над 5% и в този момент те образуват 44.8% от покупките, при 49.4 на 100 година по-рано. На колите с бензинов мотор се падат 49.4% от покупко-продажбите.

Разлюбването на дизелите е обяснимо поради свадите към манипулираните данни за разхода и излъчванията, и плануваните забрани за допускане на коли с такива мотори в централните елементи на разнообразни градове в Европа.

Генералният секретар на АСЕА Ерик Йонаерт показва и друга причина за повишението на отделяните нездравословни излъчвания - слабото навлизане на пазарите на коли, употребяващи различни горива. Според него тези два фактора ще създадат мъчно постигането на набелязаните цели за равнища на въглеродния диоксид, които би трябвало да се покрият през 2020 и 2030 година.

Наблюденията на АСЕА сочат, че растежът в търсенето на електрически автомобили не следва темпа на повишаване на търсенето на нови коли. През предходната година покупко-продажбите скочиха с 3.4%, до момента в който делът на електричките набъбна с едвам 0.4% до 1.5 на 100.

Според Йонаерт потребителите към момента не одобряват електрическите автомобили, заради няколко съществени аргументи - едва развитата зарядна инфраструктура, високата цена на колите на ток и лимитираният ресурс от ход.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР