Две нови изкуствени гнезда за изчезналия преди повече от две

...
Две нови изкуствени гнезда за изчезналия преди повече от две
Коментари Харесай

Нови изкуствени гнезда привличат изчезналия преди десетилетия черен лешояд в Източните Родопи

Две нови изкуствени гнезда за изчезналия преди повече от две десетилетия в страната черен лешояд бяха построени тази есен от екипа на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Така общият брой на гнездата в региона е към този момент дванадесет.

През идващите две години се чака да бъдат построени още гнезда в подобаващи за типа местообитания в Източни Родопи. С тях специалистите се надяват да привлекат черни лешояди от националния парк Дадя в прилежаща Гърция, които да се открият и в българската част на Източните Родопи и последователно да се възвърне популацията на типа в тази част от неговия ареал.

В Гърция се намира единствената оживяла популация на черен лешояд на Балканите, а концентрирането на птиците в един регион покачва риска от изгубване. В България черният лешояд е бил необятно публикуван в предишното, само че през днешния ден се счита за липсващ като гнездящ тип. Последните доказани данни за размножаването на типа са от 1993 година Тогава на територията на Студен бунар в Източните Родопи е записана последната известна двойка от типа в страната.

Пет от от гнездата са построени в Защитена Зона " Крумовица ", а останалите седем в Защитена зона " Бяла река ". „ Към момента поставените гнезда не са заети, само че както демонстрира опитът с други типове хищни птици, е належащо време, с цел да могат птиците да привикнат и припознаят гнездата “, разяснява Добромир Добрев от Българско дружество за защита на птиците. Гнездата се слагат на несъмнено разстояние едно от друго, с цел да наподобяват допустимо най-вече естествена колония на типа и по този метод да покачат атрактивността на мястото на слагането им.

Местата за слагане на гнезда се избират въз основата на Географска информационна система модел и разнообразни научни изявления. Въз основа на тях се избират тези от тях, които са най-близки или единтични с екологичните условия на типа.
Конструкциите са впечатляващи по мярка. За основата им се употребява платформа с диаметър 1,5 m., а дебелината може да доближи до 0,5 m. Изграждат се от естествени материали - клончета от дървета, зелен мъх, сухи клони, с цел да бъде гнездото допустимо най-естествено и атрактивно.

Изграждането на гнездата е част от плана " Опазване на белоглавия и черния лешояд в Родопите ", реализиран от Rewilding Europe взаимно с фондация " По-диви Родопи " и Българското сдружение за отбрана на птиците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР