Две нови изкуствени гнезда привличат изчезналия преди десетилетия черен лешояд

...
Две нови изкуствени гнезда привличат изчезналия преди десетилетия черен лешояд
Коментари Харесай

Измайсториха още 2 гнезда за черните лешояди в Родопите

Две нови изкуствени гнезда притеглят изчезналия преди десетилетия черен лешояд в Източните Родопи. Това оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците.

По този метод общият брой на гнездата в региона към този момент е дванадесет.

През идващите две години се чака да бъдат построени още гнезда на подобаващи места в Източните Родопи. С тях специалистите се надяват да привлекат черни лешояди от Националния парк Дадя в Гърция, които да се открият и в българската част на Източните Родопи. Целта е последователно да се възвърне популацията на типа в тази част от неговия ареал.

В Гърция се намира единствената оживяла популация на черен лешояд на Балканите, а концентрирането на птиците в един регион покачва риска от изгубване.

 7 нови гнезда чакат своите черни лешояди в Родопите
7 нови гнезда чакат своите черни лешояди в Родопите

В Гърция се намира единствената оживяла популация на черни лешояди на Балканите

В България черният лешояд е бил необятно публикуван в предишното, само че през днешния ден се счита за липсващ като гнездящ тип. Данни за размножаването на типа има за последно през 1993 година Тогава на територията на Студен бунар в Източните Родопи е записана последната известна двойка от типа в страната.

Пет от гнездата са построени в Защитена зона " Крумовица ", а останалите седем в Защитена зона " Бяла река ".

Добромир Добрев от Българското сдружение за отбрана на птиците изяснява, че все още поставените гнезда не са заети, тъй като е належащо време , с цел да могат птиците да привикнат с тях.

Гнездата се слагат на несъмнено разстояние едно от друго, с цел да наподобяват допустимо най-вече естествена колония на типа, което да ги направи по-привлекателни.

 Черен лешояд в Стара планина за първи път от 30 години
Черен лешояд в Стара планина за първи път от 30 години

Видът е виждан в региона през 70-те години

Местата за слагане на гнездата се избират въз основата на Географска информационна система модел и разнообразни научни изявления. Конструкциите са впечатляващи по мярка. За основата им се употребява платформа с диаметър 1,5 м, а дебелината може да доближи до 0,5 м. Изграждат се от естествени материали - клончета от дървета, зелен мъх, сухи клони. Целта е гнездото да наподобява допустимо най-естествено.

Поставянето на гнездата е част от плана " Опазване на белоглавия и черния лешояд в Родопите " , по който работят Rewilding Europe, фондация " По-диви Родопи " и Българското сдружение за отбрана на птиците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР