Две Нобелови награди за литература бяха присъдени от Шведската академия,

...
Две Нобелови награди за литература бяха присъдени от Шведската академия,
Коментари Харесай

Присъдиха Нобелова награда за литература за 2018 и 2019 г.

Две Нобелови награди за литература бяха присъдени от Шведската академия, откакто предходната година наградата не беше връчен поради скандал, раздрусал академията и довел до реформирането й.

 © БГНЕС
Отличието за 2018 година получава полската писателка Олга Токарчук за " писателското въображение, което с енциклопедичната пристрастеност демонстрира прекрачването на граници като форма на живот ". Тя е създател на книгите " Правек и други времена ", " Бегуни " и други.

Лауреатът за 2019 година е 76-годишният австриец Петер Хандке, отличен за " авторитетната си работа, която с лингвистична съобразителност изследва периферията на човешкия опит ". Той е съсценарист на кино лентата " Криле на желанието " на Вим Вендерс. Токарчук беше отличена " за живописното въображение, което с енциклопедична пристрастеност показва пресичането на границите като форма на живот ".

Хандке печели премията " за въздействащата си работа, която с езикова досетливост изследва периферията и спецификата на човешкия опит ", се споделя в изказването на академията.

Шведската академия е основана през 1786 година от крал Густав III за подкрепяне и развиване на шведския език и литература. Алфред Нобел в наследството си инструктира организацията да избере спечелилия в премията. Състои се от 18 членове, които се избират на поста доживотно, всеки от тях получава акредитационен номер.

През 2017 година Академията бе шокирана от абсурда, заради който няколко членове бяха принудени да изоставен. В центъра на абсурда беше известна културна фигура в Швеция - Жан-Клод Арно, брачният партньор на една от членовете на Академията, Катарина Фростенсън. Общо 18 дами упрекнаха Арно в полов тормоз.

Освен това, по време на следствие, извършено от адвокатската адвокатска фирма Hammarskiöld & Co, се оказа, че Арно може да се трансформира в източник на приключване на информация за спечелилите в премията преди формалното показване на имената им през 1996, 2004, 2005, 2008, 2014, 2015 и 2015.

Шведската академия упреква Фростенсън в разкриването на информация; тя е принудена да напусне академията. Заедно с нея напусна и непрекъснатата секретарка Сара Даний, първата жена на този пост.

На фона на абсурда и делото против Арно бе решено да се отсрочи премията, тъй че през 2019 година са връчени две награди. Освен това тази година за първи път самостоятелни специалисти бяха включени в избора на спечелилия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР