Две независими групи учени от Университета в щат Мериленд (UMD)

...
Две независими групи учени от Университета в щат Мериленд (UMD)
Коментари Харесай

Създаден е първият квантов компютър с 53 кубита

Две самостоятелни групи учени от Университета в щат Мериленд (UMD) и Националния институт по стандарти и технологии (NIST), използваха над 50 взаимодействащи си атомни кубита за реплика на магнитна квантова материя. Нивото на трудност надвишава всички в този момент съществуващи модели.
Използвани са 53 разнообразни йона на итербий, които се удържат благодарение на електроди със златна намотка. Допълнително са задействани 51 незаредени рубидиеви атома, лимитирани благодарение на лазерни лъчи. Големият брой кубити дава опция на този квантов симулатор да прави комплицирани пресмятания в региона на физиката, които към сегашен ден са недостъпни и за най-съвременните суперкомпютри. При това, тази технология елементарно разрешава прибавянето на спомагателни кубити.

Съвременните суперкомпютри, употребяващи транзистори, са съвършени за най-различни задания, само че не са ефикасни, когато се постанова пресмятането на над 20 взаимодействащи си квантови обекта. Една от дилемите от този вид е изчисляването на квантовия магнетизъм. Но с помощта на 53-те взаимодействащи си кубита е допустимо моделирането на над квадратилион вероятни магнитни конфигурации. Имитацията на сходен развой на типичен компютър е прекомерно комплицирана и даже по-скоро, невъзможна.

Устройството с 53 кубита е идеално за проучване на квантовия магнетизъм, а проектите на учените са основаването на повсеместен квантов компютър със 100 кубита.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР