Две комисии в Европейския парламент - по промишленост, изследвания и

...
Две комисии в Европейския парламент - по промишленост, изследвания и
Коментари Харесай

Евродепутатите единодушно подкрепиха Мария Габриел за еврокомисар

Две комисии в Европейския парламент - по индустрия, проучвания и енергетика и по просвета, утвърдиха единомислещо кандидатурата на българския претендент Мария Габриел, която ще поеме поста еврокомисар с сектор "Иновации и юноша ".

В понеделник Габриел отговори на повече от 50 въпроса по време на чуването си пред депутатите от двете комисии. Лидерът на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер означи, че представянето на Габриел и на Фил Хоган, който бе изслушан за поста еврокомисар за търговията, е било мощно и те са "правилните хора на вярното място и единомислещото им одобряване е повече от справедливо ".

Програмите "Хоризонт Европа ", "Еразъм + ", "Tворческа Европа " са една дребна част от отговорностите, с които е натоварена Мария Неделчева-Габриел.

Бюджетът на "Еразъм + " до 2020 година е 14.7 милиарда евро.

Програма "Хоризонт Европa " е най-амбициозната досега за научни проучвания и нововъведения. Предложението на Европейска комисия е за интервала 2021-2027 година програмата да е с бюджет 100 милиарда евро. В него се включва 97.6 милиарда евро по линия на програмата "Хоризонт Европа ", от които 3.5 милиарда евро ще бъдат разпределени за фонда InvestEU, а 2.4 милиарда евро - за програмата на Евратом за проучвания и образование.

1.46 милиона евро е бюджетът на програмата "Творческа Европа ".

Пречка пред одобряването на новата Еврокомисия се явяват претендентите за еврокомисари, излъчени от Унгария и Румъния.

Кандидатурите на Румъния и Унгария бяха отхвърлени от правната комисия в Европейския парламент. Това е комисията, която преди да стартират фактическите чувания, дефинира дали при комисарите има някакъв спор на ползи. Тези двама претенденти не бяха позволени до чуванията.

Европейският парламент изпрати писмо до Урсула фон дер Лайен и Унгария към този момент предложи нов претендент. Същото се чака да направи и Румъния. Ако всички еврокомисари бъдат утвърдени, цялата комисия ще бъде гласувана на 23 октомври в Пленарната зала в Страсбург.

Комисията "Фон дер Лайен " стъпва в служба на 1 ноември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР