Две напълно засекретени цигарени фабрики в Дупница, една в Тутракан

...
Две напълно засекретени цигарени фабрики в Дупница, една в Тутракан
Коментари Харесай

Разбиха цяла група фабрики за нелегални цигари


Две изцяло засекретени цигарени заводи в Дупница, една в Тутракан и една в Горна Оряховица и резачка на тютюн в Калугерово са работили две години в условия прилични на шпионски филм. Подробностите заяви на брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов, съобщи БГНЕС.

И четирите заводи са били оборудвани с най-модерна индустриална и транспортна техника. Печатницата, която е осигурявала картон за кутиите е във Варна. Собственикът й е арестуван. Задържани са и двама души в Пловдив, проследени поради очебийното благоденствие, в което живеят, без да могат да потвърдят трудова активност. Оказва се, че те са ръководели производството и са набирали служащи. По време на работа са арестувани 23-ма служащия, четирима от тях са пуснати под гаранция. Фабриките са се намирали на разнообразни места – остаряло военно отделение, индустриални цехове на закрити заводи. Или са нямали въобще прозорци, или прозорците им са били напълно затъмнени. Пространството в близост до 250 м е било проследявано със датчици за придвижване и видеокамери. Вътре във фабриките са открити и спални пространства за служащите, трапезария и фитнес.

Работната ръка е набирана измежду хора, останали без работа при закриване на тютюневи заводи. До работното им място те са били извозвани с три транспортни средства със затъмнени прозорци – по този начин, че никой да не знае къде тъкмо отива. Всеки от тях е работил по 15 дни вътре във фабриката, без да излиза и без да има право на връзка със фамилията си. За този си труд елементарните служащи са получавали по 1500 лева заплата.

Цигарите, които са заварени сега на акцията, са от познати марки „ Ева – тънък “, „ Капитал “, „ Марбъл “. Задържан е един претрупан с цигари ТИР. Количествата са били пласирани у нас и в чужбина, а качеството на цигарите е доста близо до истинските.

Окръжният прокурор Румен Попов сподели, че законът е много посредствен във връзка с този тип активност. На процедура могат да бъдат упрекнати единствено хора, които сега на акцията са заварени да създават или транспортират цигари без бандерол. Инвестицията, която е направена, е доста огромна – единствено в една от фабриките е над 3.5 млн. лева Следствените дейности не престават, работи се по събиране на доказателство за обвиняване за незаконна група.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР