Две млади жени от Бургас това лято спасиха четирима души

...
Две млади жени от Бургас това лято спасиха четирима души
Коментари Харесай

Студентка и майка на три деца спасиха четирима от лапите на мъртвото вълнение

Две млади дами от Бургас това лято избавиха четирима души от лапите на мъртвото неспокойствие. Едната е 19-годишната Женя Райкова, одеве приключила Немската гимназия в града и към този момент студентка в Националната спортна академия. Тя работи като морски избавител на вишките през цялото лято, където неин комшия и сътрудник бе татко и.
 Женя Райкова Женя Райкова
Жени се трансформира в същински воин, след случилото се един късен летен следобяд до ресторант „ Фиеста “. Тя таман се прибирала с велосипеда си по алеята, когато чула крясъци за помощ от морето. По вишките към този момент нямало спасители, а няколко момчета влезнали да се къпят и мъртвото неспокойствие хванало в лапите си едно от тях. Без да се колебае, тя се втурнала към детето, събула единствено маратонките си, хвърлила се във водата и съумяла да го избави.

Втората смела жена е Мирослава Котева. Тя е на 31 година, майка е на три деца. Не работи като избавител, а на чадърите, събира такса за използването им от летовниците.

През зимата е сервитьорка в близо до плажа заведение. Плува съвършено и постоянно оказва помощ на спасителите, когато има случай в морето.

Научила се да плува в реката на Златоград
 Мирослава Котева Мирослава Котева
Мира, както я назовават всички, е от Златоград. Много обичала да плува в локалната река. След като приключва в Пловдив, отива на работа в Приморско. Там се среща със брачна половинка си и свързва живота си с морето и Бургас, откъдето той е родом.

Казва, че когато е на работа при чадърите, непрестанно хвърля взор към вълните. И защото мъртвото неспокойствие това лято непрестанно изправяше на нокти спасителите, сама съветвала туристите да не влизат във водата и да не употребяват пояси и дюшеци, тъй като е рисково.

Спасителите забелязали русото миньонче още предходния сезон, когато млада сирийка и татко й почнали да викат за помощ от морето, отново на същото място- край ресторант „ Фиеста “. Тогава Мира дотичала и дала концепция да вземат стоящия наоколо джет, с цел да влязат измежду вълните и да оказват помощ на хората. Така и създали и всичко приключило щастливо.

Младок влезнал да се къпе с облеклата, с цел да изтрезнее

Това лято на три пъти пособия при спасяването на хора. Първият път, когато млад мъж пил с компания два дни подред и влезнал да се къпе с облеклата, с цел да изтрезнее. Изведнъж завикал за помощ и спасителите и Мира с смут видели какво става в бурното море. Измъкнали го незасегнат. Вторият път мъртвото неспокойствие засмукало към подводните ями жена, а третият – момчета не се съобразили с аления байрак и влезнали да се къпят във вътрешността.

Мирослава Котева желае да стане доктор. Засега тази й фантазия чака, тъй като би трябвало де се грижи за три деца. За да стане избавител през сезона следващата година, би трябвало да изкара курс към Българския червен кръст. Но не знае дали ще го направи, тъй като заплатите на спасителите не са високи, а фамилията й е огромно и би трябвало и тя, и брачният партньор и да печелят много, с цел да свържат двата края.

„ Бургазлии не умеят да плуват добре “, споделя през смях Мирослава Котева и споделя, че нейното занимание е спортът. Обича бурното море и постоянно плува, когато вълните са огромни и я провокират, само че гледа никой да не я види, тъй като дава неприятен образец на плажуващите, които поучава да вършат тъкмо противоположното. Иначе, е гледала всички епизоди на „ Спасители на плажа “, а фаворитка й е естествено Памела Андерсън.

Още четири красиви и смели дами на вишките

 бургас плаж

На Северния плаж в Бургас още четири красиви и смели дами са спасителки на плажа. Това са две студентки, здравна сестра и учителка от бургаско учебно заведение. Студентките се Петя и Валя, описаха техни сътрудници. Валя е в Националната спортна академия, татко й, също като на Женя, е дълготраен бургаски морски страж- Станчо Станчев. Петя е студентка по право в София, само че доста обича морето и по тази причина през летните месеци се посвещава на благородната идея – да пази и надзирава къпещите се в морето. Спасителката, която през студените месеци работи като здравна сестра, също се споделя Женя. Има сестра близначка, със същата специалност, само че на басейн в Германия. Двете са приключили спортното учебно заведение в морския град, а след това – НСА.

За всички тях сътрудниците им – мъже споделят, че им се възхищават, тъй като наподобяват съвършено, плуват бързо и имат смели сърца. Веруюто на шефа на спасителите Петър Русев в цялостна мощ важи за дамите- стражи на плажа- да си избавител значи освен да плуваш добре, а да имаш самоуверено сърце.

През зимата спасителите стават огняри

Всички те- спасителите на плажа, доста обичат морето, само че през зимата са принудени да си изкарват хляба с други специалности. Някои стават огняри, други- масажисти и рехабилитатори, трети- фаянсаджии. Или пък се хващат на работа на закритите басейни.

Общото е, че не престават да плуват, да вървят на фитнес, да поддържат форма. Защото преди старта на всеки сезон държат изпит по плуване и по оказване на първа помощ.
Между другото, през октомври е купонът им. Традиционно, след сезона, те се събират, с цел да отбележат сполучливо приключилото лято.

Тази година балът на морските стражи ще е на 18-и октомври в паметно заведение на брега на морето. Мнозина от тях са членове и на клуб „ Морж “- фенове на къпането и през студените дни. Така че преди купона, може да създадат показно на сътрудниците си и да ги зарибят да изберат за поддържане на форма още веднъж морето, вместо басейните през зимата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР