Две малки камери за денонощно наблюдение са монтирани на дърветата

...
Две малки камери за денонощно наблюдение са монтирани на дърветата
Коментари Харесай

Гробът на Карл Маркс вече се охранява с камери

Две дребни камери за непрекъснато наблюдаване са инсталирани на дърветата до гроба на Карл Маркс в Лондон, откакто два пъти тази година против паметника имаше посягане. В това има нещо иронично, защото учението му е въодушевило някои от най-репресивните и следящи популацията си режими в света.

Мраморната плоча с надпис, която бе атакувана през януари и февруари, е демонтирана и изпратена за реституция.

Монументът е благосъстоятелност на фондацията " Гробът на Маркс " (Marx Grave Trust) и тя е поискала монтирането на камерите в гробището " Хайгейт " след съвещания със експерти по сигурността и организацията Historic England, отговаряща за част от историческото завещание в страната.

Проф. Джийн Сийтън, учител по история на медиите в уиверситета " Уестимнстър " и шеф на премията " Оруел ", споделя за " Гардиън ", че Джордж Оруел би бил изумен от появяването на камери на гроба на Маркс. " Можете да си го визиите по какъв начин безмълвно повдига вежди. Сигурно би сметнал за смешно това, че даже гробът му е обект на следене. Има някаква прелестна подигравка в това, че Маркс би трябвало да бъде защитаван по този метод като човек. Всичките му скулптури са били събаряни като кумир, само че гробът в " Хайгейт " го показва като елементарен смъртен. Независимо какъв брой е бил авторитетен въпреки всичко ценим характерността у хората. Затова оскверняването на надгробен камък се счита за нещо толкоз непоносимо. "

Повредената с удари с чук плоча е още от надгробния камък за Маркс и брачната половинка му Жени декор Вестфален от 1883 година Сегашният паметник с бюста на Маркс е от 1954 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР