Две малки деца - едното на 8 месеца, а другото

...
Две малки деца - едното на 8 месеца, а другото
Коментари Харесай

Съмнения за морбили в Пловдив

Две дребни деца - едното на 8 месеца, а другото на годинка, са със подозрение, че са инфектирани с морбили. За това осведомиха от Регионалната здравна ревизия Пловдив. Клинично обаче те са добре и има огромна възможност да не се разболеят. Ще би трябвало обаче да се изчакат окончателните резултати от направените им проучвания в Националната референтна лаборатория в София. Това ще стане до ден-два. Дотогава и двамата дребни пациенти са под лекарско наблюдаване.

" Марица " научи, че едното дете е от пловдивския квартал " Столипиново ", а другото - от региона на Садово. И двете деца са доведени от родителите си от чужбина. Ако се потвърдят резултатите, че са инфектирани с морбили, случаите на болни през тази година в Пловдивска област ще станат три. Досега имаше единствено един потвърден случай. Той беше при започване на март, когато заболя дете на година и 20 дни от Първомай. Благодарение на бързата реакция на околните му и грижите на медиците то бе излекувано.

Със заповед на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев през април бе образуван Национален координационен съвет за надзор на морбили, който ще го подкрепя при реализиране на дейностите по ограничение разпространяването на болестта. Също по този начин ще извършва действия, свързани с анализирането и контрола на подхванатите ограничения. Регистрираните случаи на морбили у нас към този момент наближават 900. Това излиза наяве от епидемиологичната информация на здравното министерство. Засегнати са общо 11 области в страната. На първо място е София-град - над 300.

При всички новорегистрирани случаи не престават да се правят епидемиологични изследвания. Спрямо контактните лица на заболелите се подхващат нужните профилактични и противоепидемични ограничения. Продължават и инспекциите в лечебните заведения, в практиките на джипитата, в здравните кабинети в детски и образователни заведения за пропуски в имунизациите на децата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР