Две малки българчета са счупили касичките си, а със спестяванията

...
Две малки българчета са счупили касичките си, а със спестяванията
Коментари Харесай

Трогателен жест! Мили дечица си счупиха касичките, за да купят нова козичка на баба Дора

Две дребни българчета са счупили касичките си, а със спестяванията си желаят да купят две козички на баба Дора - дамата станала икона на нещастието с евтаназията на животни в Шарково в Странджа. Снимката на двете ангелчета се появи в обществените мрежи. На нея децата са снимани да държат хартиеното обръщение, изписано собственоръчно: " Бабо Дора, аз и Ема имаме парички да ти купим две козички ", написа Трафик нюз бг.
Смазващо. Ако касичките на децата са излаз за баба Дора, какъв брой касички би трябвало да счупим, с цел да помогнем на всички страдащи, на всички, лишени от занаят? Когато страната абдикира, децата ли идват на дневен ред?
Да, след няколкодневен трус по етажите на властта, властта реагира и даде обещание компенсации за хората, чиито стада са и ще бъдат евтанизирани, но не беше ли политически ПР този ход? Не е ли това възприятие за властово самозапазване?
Днес президентът Румен Радев уточни, че " хвърлянето на едни пари не е задоволително ", тъй като " тези пари няма да компенсират нито загубите, нито пропуснатите бъдещи изгоди ".
Въпреки, че баба Дора стана знак на жертвоготовността в името на запазване на стадото си, стана самобитен антидот против чумата, стана икона на вярата, че нейните животни са добре и ще бъдат добре, стана лице на битката... войната за нея е изгубена. Животните и ще бъдат евтанизирани до часове.
Това е смазващото. Но на негов декор две светлинки - две дребни слънца на буреносния политически хоризонт са отделили 300 лв., с които могат да си вземат колелета, само че няма да го сторят, тъй като желаят да върнат вярата на баба Дора с две козички.
Това е трогателното - възприятието за взаимопомощ, за общественост, за емпатия, за безусловно отдаване на една задочна любов към българина и към всички живи създания - това е знак, че от другата страна на барикадата, оттатък евтаназията, стои битката за живот.
Две овчици нямат да изтрият сълзите на баба Дора, нито ще завържат бюджета ѝ, само че може би ще разгорят пламък в сърцето на народа и ще му припомнят, че сговорна тайфа планина повдига. Дойде редът на Странджа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР