Две крехки млади дами – Десислава Венкова и Веселина Иванова,

...
Две крехки млади дами – Десислава Венкова и Веселина Иванова,
Коментари Харесай

Геолог и маркшайдер – принцеси в подземното царство на Горубсо

Две нежни млади дами – Десислава Венкова и Веселина Иванова, заслужиха уважението на хиляда миньори в " Горубсо – Мадан ".
Без това да им е детската фантазия, те работят подземен. И едвам звучи необикновено, те са изумително щастливи. Видимо. Когато се срещнахме за първи път, таман бяха излезли от промяна. Обикновено след тежка работа човек е изтощен, отпаднал. А те бяха необикновено витални и енергични. Докато беседваме, очите им блестят. Буквално пърхат от задоволство. А допреди половин час са били на 500 метра подземен. След като са извървели най-малко 7 километра работейки.
Деси е на 28 години. И е маркшайдер от 4 години. Завършила е „ Маркшайдерство и геодезия “ в Минно-геоложкия университет. Веси е на 30 и е геолог в „ Горубсо “ от година и половина. Изучава „ Разработка на потребни изкопаеми “.
„ Винаги съм си представяла, че ще работя в банка, където се носят токчета и костюми, само че след това открих, че това не е за мен “, споделя Десислава. Тя е била маникюристка допреди да приключи специалността си.
Веселина пък е считала, че ще стане юрист, въпреки всичко дипломата й от междинното обучение е с оценка 5,96. И с помощта на Деси двете са постоянно с съвършен маникюр. Но влизат в рудника с ботуши, с каски, лампи, самоспасители…

Веси първо била оператор на подемна машина – асансьорът, който подвига и спуска миньорите в рудника. Почувствала, че това е огромното й семейство. И записала да учи за геолог. „ Никога не съм си представяла, че ще вървим подземен с ботуши, в калта, че ще е мрачно, прашно. Надали има момиче, което да си мечтае за такова нещо. Всяко момиче си се показва с маникюри и с токчета “, споделя тя.
Момичетата споделят, че миньорите доста ги ценят. Отнасят с тях като сестри, а те ги одобряват като братя.
„ Имат огромно почитание към нас. Никой не си разрешава да се държи непочтено. Шеги и закачки има всекидневно. Така се улесняваме взаимно, само че в работата всички сме съществени. Няма флирт сред нас. Има закачки и бъзици, само че колегиални, с цел да ни бъде радостно, въпреки всичко ситуацията е тежка. Дори ни оказват помощ “, хвали ги Веселина.
„ Ние без тях не можем да се оправим. Ако отида сама и миньорът не хване рулетката, аз сама няма по какъв начин да измеря. Ние имаме потребност един от различен. Аз в случай че не си свърша работата, надлежно той няма да си получи заплатата. Тя зависи от маркшайдерите. Ние им измерваме това, което са изработили. Всичко е взаимно обвързвано. Никой няма интерес да пречи на другия или да го злепоставя “, добавя я Десислава. И отбелязва, че работата в екип е доста значима и при тях.
Геологът дефинира къде се намира рудната жилка в един отдел. След това задача на маркшайдера е да даде направление – къде миньорите би трябвало да бурят и да проправят тунел, с цел да стигнат до рудната жилка и да я изкопаят. После мерят и изкопаното разстояние. Така се дефинира огромната част от заплатата им.
„ Но в случай че те не открият рудата, това, че ние сме я разкрили и измерили, няма никакво значение. Затова ние сме си взаимно потребни. Затова те за нас са като братя, ние за тях - като сестри. Помагаме си “, бърза да разясни Веси.
Фактът, че са дами, въобще не им попречил да станат част от мъжкия свят подземен. А причина да ги одобряват насериозно и в трите рудника – „ Върба – Батанци “, „ Крушов дол “ и „ Петровица, е професионализмът им.
„ Всички миньори се отнасят към нас доброжелателно. Последния път ни дадоха закуски, аз бях умряла от апетит. Носят ни раниците, с цел да излезем, оказват помощ ни с инструментите “, разказва ги Веси. Нерядко са ги черпили подземен с вафла, с шоколад, дори с чай и кафе.

Питаме ги дали не е прекомерно огромен рискът за тях, въпреки всичко и двете са майки: Веси на 9-годишно момче, а детето на Деси е на две годинки и половина. Категорични са, че рискът не е по-голям, в сравнение с на всички места, дори когато пресичаш улицата на пешеходна пътека.
9-годишният Румен дори рецитирал на майка си: „ Миньор е мойта майка, миньор ще стана и аз “.
И в фамилиите им не се опълчват, тъй като бащите им работят в тази сфера. Знаят какъв брой са дисциплинирани и виновни дъщерите им. И двете са на мнение, че в случай че бащите им не са влизали подземен, всеки ден ще се тормозят. „ На мен от време на време ми носи утешение да вляза в рудника “, споделя Десислава.
„ Работното място ни е хубаво. Предприятието ни доставя каски, ботуши, самоспасители, лампи. Ние имаме рейс до работното място, безвъзмездна храна. Заплатите са ни положителни – над междинните за страната “, споделя Веселина.
И двете са безапелационни, че в работата им няма адреналин, тъй като си познават изработките, тъй като са деликатни и съблюдават разпоредбите за сигурност. Убедени са, че персоналната отговорност в тяхната работа е доста значима.
„ Най-важното нещо е оборудването с персонални защитни средства. Другото е да не вървим сами. Не единствено ние. Никой няма право да върви самичък в мината, би трябвало да има приятел. Ти би трябвало да пазиш него и той - тебе. Винаги да предупреждаваш, в случай че се отклониш. Оглеждаш се, както се оглеждаш на улицата преди да пресечеш. И в рудника е по този начин. Още преди да влезем се записваме къде планираме да вървим “, разкрива маркшайдерът.
„ Това са минни изработки, които с години не са мръднали. Те са укрепени, бетонирани с арки, с дървен материал, обезопасени са, с цел да се работи години наред. Всяко нещо не се прави през днешния ден за на следващия ден, а да е трайно. Няма смисъл все да гледаш в тавана, дали ще падне нещо. Не е толкоз ужасно, колкото си мислите “, обяснява геологът.
Попитани за какво са толкоз свежи след работа, дават отговор, че се радват когато работата им върви.
„ Ако работим в един кабинет затворени през целия ден, тогава ти омръзва, насища ти се. През 5 минути си гледаш часовника, а той не върви. И чакаш обедната отмора първо. После чакаш да стане 5 часа. А ние влизаме и до момента в който отидем до другия завършек на рудника, до момента в който си измерим, да опробваме жилата, по няколко приказки с сътрудниците и ни е свършило работното време. Миньорите не ти разрешават да бъдеш печален. Винаги намират какво да ти кажат, да те развеселят. Всеки ще те потупа по рамото, ще ти даде кураж. Черпят те цигара, лукче, вафла на 500 метра подземен. Миналия ден ми дадоха натурално сокче “, смее се Веселина.
Според Десислава, която има опит от занаята си в чисто женска среда, с мъжете по-лесно се работи, тъй като не основават интриги, не клюкарстват, а това е причина за кавги.
Веси добавя, че може би тъй като не гледат на тях като на „ любовен обект “, а като на сестри, за тях няма значение каква й е блузата, дали е напълняла, каква й е прическата.
Миньорите към този момент са разбрали, че дамите носят на комизъм, в това число и на черен, а и те им отвръщат. И към този момент нищо не е способно да ги смути.

Казват, че в случай че техните смешки те смущават и им правиш забележки, нямаш място в техния свят. „ Може да не вземеш отношение и да си замълчиш, само че нямаш право да ги коригираш. Това е техният свят. Това е техният метод на другарство - напълно мъжка среда и ние се вместихме в тази мъжка среда без никаква компликация “, обобщава Веси.
Миньорите доста им се радвали като ги видят на обекта. „ Аз като се обличам заран, се парфюмирам. И когато облека гащеризона, ароматът си остава. И неотдавна слушам: " Мммм, мирише ми на маркшайдер! ", усмихва се Деси.
А Веси изяснява, че ги усещат от надалеч, тъй като чистата бликам върви от шахтите към изработките и по този начин парфюмът им ги издава. И добавя: „ Шегувала съм се, че ще стартира да се църкам с мъжки парфюм, с цел да не знаят по кое време пристигам. Казват ми: „ Не, не, няма да се пръскаш с мъжки парфюм, ами ще казваш по кое време идваш, да носим шоколад, вафли, да ви почерпим ". Викали й: „ Яж, да напълнееш “.
А на въпроса по какъв начин поддържат този съвършен външен тип, споделят че не е вследствие на особено положени старания.
„ Ние по този начин сме си родени, ние сме принцесите на рудника “, споделя със смях Веси.
Всъщност и двете си признават, че като дребни момиченца са си мечтали да станат принцеси, балерини.
И ето, че фантазиите им са сбъднати - в този момент са принцесите на рудника или на подземното царство, наречено „ Горубсо – Мадан “.
Попитани не се ли тревожат, че в мината дишат прашен въздух, ни обясниха обстойно по какъв начин работят вентилаторите и вкарват непрестанно чист въздух. И обобщиха, че долу дишат сигурно по-чист въздух в сравнение с в София.
И двете със смях си спомниха по какъв начин са им пълнили раниците с камъни първоначално, ръкавите с тел, по какъв начин им заковавали ватенката с пирони за дъските. Това били типичните закачки на миньорите с новодошлите в рудника. На сътрудниците им мъже дори пълнили ботушите с грес.
И двете са безапелационни, че откак работят като маркшайдер и геолог няма нещо, което да не им е задоволително. А най-хубавото е, че са си в родния град, при фамилиите, децата им порастват в спокойна среда.

„ В чужбина бих отишла единствено на отмора. Работила съм в Испания, в Англия. Била съм на маслини. Попаднах в една плантация за охлюви. Едва събрах пари да си дойда, а бях четвърта по експедитивност. Не желая и да слушам за чужбина “, отсича Веселина.
„ Аз не съм ходила в чужбина, популярност Богу. И се надявам да не ми се постанова да вървя отвън България да си изкарвам хляба. Силно имам вяра, че човек когато е задоволително упорит, прецизен, порядъчен и твърдоглав, може да си докара чужбината и в България “, е уверена Десислава.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Смолян  Ограничено е придвижването на тежкотоварни коли през Превала Ограничено е придвижването на тежкотоварни коли през Превала  Дафовска: И преди 20 години, и в този момент е подвиг за дребна и бедна страна да изкара олимпийски първенец Дафовска: И преди 20 години, и в този момент е подвиг за дребна и бедна страна да изкара олимпийски първенец  Кметът на Чепеларе Славка Чакърова пожела триумф на олимпийците Кметът на Чепеларе Славка Чакърова пожела триумф на олимпийците  Образование, спорт, туризъм са целите в бюджета на община Чепеларе Образование, спорт, туризъм са целите в бюджета на община Чепеларе  След 3 часа диспути одобриха бюджета на община Смолян След 3 часа диспути одобриха бюджета на община Смолян Интервю Още Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак
Преди дни бе маркиран Световния ден за битка с рака. епидем...
Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Над 600 машини чистят пътищата, мощен вя...
Над 600 машини почистват републиканските пътища в регионите със снеговалеж. Най-много машини работят в Североизточна България - в област...
Жълт код за рисково време в 22 области на с... Земетресение и плевел вятър внесоха ужас в... Петима са ранени при злополука на магистр... Въздушни удари убиха шестима цивилни в Изт... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Седмичен хороскоп за 11-18 февруари
Овен Тази седмица ще бъде време, в което желаете или не, ще се наложи да извършите разбор на събития от отминалата седмица. Най-важното...
Руски аероплан със 71 души на борда се разб... Дневен хороскоп за 12 февруари Граждани желаеха оставката на Кошлуков с... Българска национална телевизия санкционира Кошлуков за показания междинен п... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Радев изпрати съболезнования до Путин сл...
Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до президента на Руската федерация Владимир Путин, откакто авиокатастрофа...
Йотова: Държавата е в голям дълг пред бъ... Според Сидеров и Каракачанов правителствот... В съветския аероплан е имало трима чужденци, м... Борисов изпрати съболезнователна депеша...  www.expert.bg  Близо 560 лева дневно излиза издръжката на един евроделегат Близо 560 лева дневно излиза издръжката н...  4 преломни момента в кариерата на всеки човек 4 преломни момента в кариерата на всеки...  Определено количество алкохол може да е потребно за мозъка ви Определено количество алкохол може да е...  В рамките на Европейски Съюз търгуваме най-активно с Германия и Италия В рамките на Европейски Съюз търгуваме най-активно с...  www.iwoman.bg  Седмичен любовен хороскоп за 12-16 февруари Седмичен любовен хороскоп за 12-16 февру...  Седмичен хороскоп за 12-18 февруари Седмичен хороскоп за 12-18 февруари  Андрю Гарфийлд разкри половата си ориентировка Андрю Гарфийлд разкри половата си ори...  Голяма ПРОМЯНА за една зодия в хороскопа за 12 февруари Голяма ПРОМЯНА за една зодия в хороскопа...  http://www.sportlive.bg  Американка победи в слоупстайла на Игрите в Пьонгчанг Американка победи в слоупстайла на Иг...  Пролетният полет на Пролетният полет на " орлите " започва в...  Българското присъединяване на Зимната олимпиада през днешния ден Българското присъединяване на Зимната олимпиада...  Алексис Санчес с очевиден пропуск против Нюкасъл (ВИДЕО) Алексис Санчес с очевиден пропуск против...
Интервю Още Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак
Преди дни бе маркиран Световния ден за битка с рака. епидем...
Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Нови Най-четени Най-коментирани Геолог и маркшайдер – принцеси в подземното царство на " Горубсо "... 45 0 Изпълнителният шеф на БДЖ: Не се натрупат нови отговорности... 41 0 Ще помръкне ли Слънцето скоро?... 40 0 От Следствен отдел към окръжна прокуратура отново се похвалиха за " зеления " билет... 39 0 До месец ще стартира построяването на правата сред Мездра и Ботевград... 62
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР