Две компании от Смолянско бяха отличени за деня на миньора

...
Две компании от Смолянско бяха отличени за деня на миньора
Коментари Харесай

Отличиха две компании в Смолянско за деня на миньора

Две компании от Смолянско бяха отличени за деня на миньора – " Горубсо – Мадан " АД и " Рудметал " АД – Рудозем, оповестиха от регионалната администрация на Смолян.
Българската минно-геоложка камара отличи най-хубавите добивни компании за 2017 година в категориите най-хубави резултати - грижа за природата, сигурност и здраве, нововъведения и корпоративна обществена отговорност. Награди получиха надлежно " Горубсо-Мадан " АД, " Асарел-Медет " АД, " Асарел-Ремонт " ООД, " Имерис Минералс България " АД, " Рудметал " АД и " Дънди Прешъс Металс Крумовград " ЕАД. Минно-геоложкият университет " Св. Иван Рилски " и " Минстрой Холдинг " АД получиха грамоти за своята 65 годишнина.
Заетите в минния бранш са над 24 000 души, а секторът образува 4% от брутния вътрешен артикул на страната и е пиедестал за развиването на доста съпътстващи действия. В област Смолян заетите са над 2000 души в общините Рудозем, Мадан и Златоград, оповестяват още от регионалната администрация.
Българската минна общественост означи своя професионален празник в петък, 17 август. Мадан и Рудозем са градовете в Смолянска област, които в две следващи седмици празнуват годишните си празници, отдадени на миньора. Рудозем провежда обилни тържества предходната седмица, като петък и събота бе кулминационната точка с разкриване и на инфраструктурен обект – изцяло реконструирания и освежен градски площад, концерти и заря.
Празникът на Мадан е тази седмица. В четвъртък ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Ангел Янакиев – първия основен инженер на " Горубсо ", пред паметната плоча на починалите при трудови злополуки. Венци и цветя ще поднесат маданчани и пред мемориала на Клавдия Митрофановна Дроздева. След края на Втората международна война 25-годишната рускиня идва като част от българо-съветска геоложка експедиция, с цел да изследва оловно-цинковите залежи в Маданския минен басейн. При една командировка в региона катастрофира и умира на място.
Пред " Горубсо " същия ден ще се организира състезателен крос, в библиотеката ще показват книгата " Урокът на птиците " на Милена Белова, ще наградят спечелилите в състезанието " Мадан – кътче от парадайса ". От 17:00 часа на новия градски площад е планувано детско шоу.
В петък е фестивала на родопския кристал. Подготвена е галерия на сбирки от кристали и предмети, направени от минни кристали. Вечерта е концертът на квартет " Интро ", формалното разкриване на празника, национално забавление с Виевската фолкгрупа и концерт на Ивана.
Тържествено честване на Деня на миньора приготвят и сдруженията на " Горубсо " в Златоград и Мадан, надлежно в петък и събота.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР