Две комисии в Европейския парламент, по култура и образование и

...
Две комисии в Европейския парламент, по култура и образование и
Коментари Харесай

На живо: Габриел ще работи за електронна европейска студентска карта до 2021

Две комисии в Европейския парламент, по просвета и обучение и по индустрия, проучвания и енергетика, изслушват през днешния ден българския претендент за еврокомисар Мария Габриел. Габриел, която е препоръчана да дава отговор за сектор " Младеж и нововъведения " (повече за него четете тук). Досега тя беше комисар по цифрова стопанска система и общество. Малко след оповестяването на ресора й Габриел разяснява, че тойе самопризнание за " свършеното в региона на цифровизацията ".

Номинираните от бъдещия ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен би трябвало да бъдат одобрени от Европейския парламент. Изслушванията ще се проведат от през днешния ден до 8 октомври, а гласуването на състава на новата комисия в Европарламента ще бъде на 23 октомври.

При какви правила протича чуването четете тук. Можете да го наблюдавате и на уеб страницата на Европейския парламент.

Ключови моменти 21:43Европейса студентска картаЗа " Хоризонт Европа " съобщи, че страните би трябвало да се предизвикват да вземат участие и когато има повече планове за побратимяване и съдействие, това води до резултати.

Според нея има потребност страните от ЕС-13 да получават повече техническа помощ. Ще поддържа инструмент за подкрепяне на политиката, включващ да вземем за пример да се работи с съответна страна по съответни провокации, да се събират положителни практики от другите страни.

Европейските университети ще дадат една от пистите за признание на квалификации, това би трябвало да стане до 2025 година Друга цел е до 2021 г да има електронна европейска студентска карта (повече четете тук).21:41За Западните Балкани посочи, че те имат потребността от европейската поддръжка. Тези страни са наранени от овакантяване на младежи и би трябвало да се оказва помощ в тази посока с креативните промишлености и културата, тъй като там това доста се цени, добави претендентът за еврокомисар.21:37План за цифрово образованиеЕвродепутат посочи нападенията против медиите и публицистите и попита по какъв начин Габриел ще подсигурява, че публицистите и артистите ще могат да продължат работата си без политическа интервенция, както и какво съответно ще направи по отношение на подправените вести

Габриел уточни, че ще продължи да обръща изключително внимание на тази тема и че би трябвало да се мисли за новите провокации, с цел да се предложат по-уместни принадлежности.

За дезинформацията и подправените вести сподели, че ще следи за равновесието сред достъпа на информация, правото на изложение и отговорностите.

План за цифрово обучение ще сложи акцент върху медийната просветеност и ще се осъществя следващата година.21:30В отговор на коментар, че Европейски Съюз пречи на академичната независимост, тя сподели, че ще я пази и акцентира, че на дневен ред стои въпросът за отворената просвета, научните служащи би трябвало да споделят резултатите от проучванията си с останалите. Обърна внимание, че би трябвало да се намерения по какъв начин да се насърчат научните служащи, които поддържат отворената просвета и свободния достъп.

Моето обръщение е, че ние не сме затворени единствено в университетите и работните си места, имаме потребност от професионалното образование, " Еразъм " ще се употребява за това, сподели Габриел.

21:24Трябва да отделим време за насоки за вложенията за нововъведения, акцентира Габриел.

Каза, че методът й ще е страна по страна, тъй като те се разграничават в достиженията си.21:19Ако желаеме Европа да носи резултати на жителите си, би трябвало да обезпечи своята самостоятелност, посочи Габриел. По стратегия " Хоризонт Европа " е очакван тематичен дирек " Цифрово пространство " за партньорство с бизнеса.

Постигането на самостоятелност, хващането на новата вълна нововъведения, изисква вложения. Ако изостанем в технологиите, няма да можем да осигурим софтуерна самостоятелност.
21:14Срещу " приключването на мозъци " Иска да способства за нов живот на европейското научно-изследователство пространство. Европейският научно-изследователски съвет е образец за мярка против " приключването на мозъци ". Трябва да нападаме и казуса, че в някои елементи на Европа има закъснение. При договарянията за " Хоризонт Европа " ще изследва във връзка със стипендиите " Мария Кюри " дали може да има финансова опция за лицата, които желаят да се върнат в страните по генезис. Има подобен пилотен план.

21:07Потвърди поддръжката си за МСП в бранша на културата.

Спомена концепцията за лаборатория за творчество и нововъведения в програмата " Творческа Европа " и сподели, че МСП ще имат фаворизиран достъп до нея.

За хората с увреждания в спорта, посочи, че приобщаването е извънредно значимо и съобщи, че има опция за достъп до мрежа от градове, от която да зародят нови начинания в тази област.21:02  На живо: Габриел ще работи за електронна европейска студентска карта до 2021
© Reuters

Попитана за ограниченията, с цел да може " Хоризонт Европа " да реализира задачите за климата, Габриел отговори, че има цел 35% от бюджета да е за климата и при " Хоризонт 2020 " е 30%, т.е. не е реализирана. При " Хоризонт Европа " мисли би трябвало да има усъвършенствания - да се обърне внимание на всички, които вземат участие в оценката, да дават по-качествени данни за мониторинг при подготвянето на плановете. Важно е, когато нещо не работи, да се намесим оптимално бързо, сподели тя. Ако желаеме да правим климатичния преход, това няма да стане без нововъведения, ще поддържа всички планове в решения, които към момента липсват, които да са и финансово подплатени, добави Габриел.21:00Ангажира се да пътува до районите и да беседва за " Хоризонт Европа " през призмата на това, което хората считат за належащо.20:51Изрази вяра да се срещне с европейските университети. Ако те се грижат за познанията и резултатите, ще има прогрес, сподели Габриел. Ще провежда конференция за оползотворяването на резултатите от образованието.20:49За ромските децаТри страни сегрегират ромските деца, сподели евродепутат, съгласно който има един кардинален проблем, обвързван с развиването на страните и просветителните им системи. Попита по какъв начин тя ще направи тъй че просветителните системи да дават шансове на ромските деца да се осъществят на пазара на труда. Габриел сподели, че сегрегацията е в различен сектор, само че обърна внимание, че би трябвало да се опитва повече, имайки поради план за нови приобщаващи учебни заведения - 31 в пет страни - с акцент върху ромските деца и работа със фамилиите и общността. Това може би ще е основа, върху която да надграждаме, желаеме да има повече планове, които да регистрират локалната специфичност на общностите, добави претендентът за еврокомисар.

Каза, че би трябвало да се употребява и европейския учебен срок, с цел да се работи все по-систематично с страните членки.20:41Подкрепа за дребните и междинни преприятияИзрази противоречие, че се прави незадоволително за МСП в " Хоризонт 2020 ", само че сподели, че може да се прави повече и по-добре. Европейският иновационен съвет би трябвало да е като гише за обслужване за МСП. Имаме първите резултати - дадени са повече от 2 млрд евро на повече от 4 хил МСП. Искам МСП във всички райони да са осведомени за тази опция, добави претендентът за еврокомисар. Обърна изключително внимание на опциите за районни нововъведения, идващи от Европейският иновационен съвет.

Бюджетът в никакъв случай няма да е задоволителен и по тази причина приказвам за потреблението и на други благоприятни условия, имаме и програмата InvestEU, би трябвало да продължим да ги използваме, акцентира Габриел.20:37ЕП желае 120 млрд евро за " Хоризонт Европа ", само че ролята в този момент е на страните членки, сподели евродепутат и попита по какъв начин Габриел има намерение да ги убеди да се съгласят. Габриел повтори, че би трябвало да си дадем сметка, че в случай че не влагаме в този момент, Европа рискува да е озове в необратима обстановка. Европа към този момент изостава при последната вълна нововъведения, само че има късмет. Съединени американски щати и Китай са главните й съперници и неналичието на вложения в обучение и така нататък е нездравословна и това е неприятно и за научно -изследователските компании. 317 милиарда евро е вложила Европа в научните проучвания, което е над равнището от 2%, само че в случай че може да стигне до 4%, ще има и по-добър късмет за районите, добави тя.20:28Във всяка страна желае да бъде показана новата стратегия " Хоризонт Европа " като се регистрира спецификата на всяка страна.20:26Каза, че европейското галактическо пространство е от стратегическо значение за Европа. Потенциалът е голям дружно с новите технологии, галактическите услуги ни дават достъп до нови пазари, да вземем за пример при точно ориентираното селско стопанство и ръководството при естествени бедствия.20:23Каза, че в районите в преход има предизвикателство - да се понижат излъчванията въглероден диоксид. Научните данни са окуражаващи, само че технологическият прогрес е нещо, от което има потребност. Без нововъведения мъчно ще се помогне на тези райони. Науката и вложенията са средство за триумф, само че нашата политика не би трябвало да е в ущърб на обществената правдивост. Трябва да помогнем на тези райони, да създадем тъй че те да не изгубят напълно конкурентоспособността си.20:21На въпрос по какъв начин възнамерява да включени дребните и междинни предприятия към високите технологии, съобщи, че им обръща особено внимание. И в този момент има режим за финансирането им и принадлежности в тяхна поддръжка. В " Хоризонт Европа " ще са привилегировани по третия дирек нововъведения. Искаме да има обслужване на едно гише за МСП, добави Габриел.

20:18Попитана ще се ангажира ли с това да се дадат средства с цел да се резервира интернационалното водачество на авиацията, Габриел отговори, че авиацията е бранш, в който посредством нововъведенията може да има прогрес и тя да е по-природосъобразна, да вземем за пример с програмата " Чисто небе ".20:16Изтъкна плановете в Европейски Съюз, с които европейски младежи могат да оказват помощ на мигрантите и на хората в потребност, да вземем за пример Корпуса за взаимност.20:13Спортът - средство за интеграция на мигрантитеПодчерта, че културното многообразие управлява всички дейности и стратегии. В " Еразъм " има планове за забравените прояви на културата, за забравените езици, едно приложение " Езика на малцинствата ", което разрешава достъп до забравени езици. С цифровите средства можем да стигнем до по-широк кръг от хора. За бъдещия интервал тя ще е отворена за дребни и междинни субекти и би трябвало да е по-приобщаваща.

Спортът е доста значимо средство за интеграция на мигрантите и за предварителна защита на младежите да попадат в клопката на радикализацията.

Няма да приказвам за фаворизиран, а за равнопоставен достъп до всички.20:10Попитана не би трябвало ли да се мисли за европейска осведомителна сфера и дали ще приказва с френския еврокомисар, с цел да може да вземат взаимни решения и с по-индустриалната, по-технологичната страна, Габриел отговори, че подобен е казусът с " Творческа Европа " - тя е отговаряла за медиите, а унгарският еврокомисар - за науката. И в моя сектор има какво да се направи при взаимоотношенията, в бъдещата " Хоризонт Европа " имаме и европейските промишлености, където ще работим за приобщаващи креативен стратегии, сподели Габриел.

Може да се опрем на лаборатории за нововъведения, планувани в " Творческа Европа ". Благодарение на цифровите технологии има нови форми на осведоменост, само че има и някои -отрицателни страни, авторското право може да бъде проблематично, посочи претендентът за еврокомисар.20:07Изтъкна, че би трябвало да се построи конгрес за културното завещание, който ще заседава за пръв път на 15 октомври. Цифровизирането на културното завещание също е доста значимо, добави тя, като уточни, че по-малко от 10% от това завещание е цифровизирано.

20:02Попитана какъв брой постоянно би трябвало да се организира и по какъв начин разговорът с Европарламента и по какъв начин желае да обърне обстановката (научните проучвания в Европа са доста положителни, само че не съумява да извлече изгода от това), тя сподели, че съгласно нея това ще е един непрестанен разговор. По думите й би трябвало учените да са иноватори и иноваторите да разчитат в по-голяма степен на резултатите от науката. Подчерта, че е доста значимо да се създаде информационна акция, с цел да се срещне науката с жителите и ще провежда самодейността " Науката се среща с районите, науката се среща с учебните заведения ".20:00Парите за стратегия " Хоризонт " Попитана за различията сред Съвета, който ще желае парите за " Хоризонт " да са по-малко, и Екологичен потенциал и на коя страна ще застане, тя сподели, че е на страната на Европарламента и ще отстоява увеличение на парите за " Хоризонт ", който не е разход, а инвестиция и би трябвало да дава отговор на световните провокации. Отправи апел към научната общественост да се причисли към напъните и да опита да максимизира възможностите си.19:57ЕП е предложил трикратно да се усили бюджета за " Еразъм " за идващия интервал, подсети евродепутат. Габриел изрази поддръжка за това и сподели, че желае да приказва с министрите на образованието и да се приказва, в случай че би трябвало, и с тези на финансите. Важно е да има финансиране и за научната активност и проучванията, и за " Еразъм ", която е знак и би трябвало да е по-приобщаваща. Ще включва всевъзможни ограничения, с цел да е по-приобщаваща. Преподаването на езици е доста значимо, посочи Габриел. Тя желае един екологичен " Еразъм ", да се изпрати посланието, че околната среда би трябвало да се опази и да има съответни дейности.19:54Липсващите думи в ресора йВ името на ресора й липсват думите просвета, обучение и просвета, бе изтъкнато от евродепутати. Попитана по какъв начин ще направи тъй че да обърне нужното внимание на всички области, тя сподели, че името на ресора - просвета и юноша, обединени в едно, е голямо предизвикателство. Изтъкна, че обръща огромен внимание за синергията сред просвета, обучение, юноша, обучение спорт и просвета и нововъведения. Изтъкна програмата " Хоризонт Европа ", сподели, че желае да се сътвори и европейско пространство за образованието.19:51Ангажира се да слага жителя в центъра на политиките си.

Според нея би трябвало да се мисли за нови решения и по тази причина мисли за начинания, които да са оттатък отъпканите пътища, да има тесни връзки сред институционалните силози.19:50Друго предизвикателство за нея е да се резервира оферти бюджет от Европейска комисия за бъдещия финансов интервал.

Мястото на дамите също е включено в нейния сектор и тя го дефинира като доста значима тематика.19:49  На живо: Габриел ще работи за електронна европейска студентска карта до 2021
© Reuters

Според нея би трябвало да има връзки с интернационалните сътрудници и уточни Западните Балкани, Африка, Източното партньорство и Южното Средиземноморие.19:45Подчерта, че главните провокации съгласно нея са Европа да резервира международна водеща роля в науката (20% от научните проучвания с високо качество по света са европейски), Съединени американски щати и Китай бързо наваксват. Имаме отличен образец със Съвместния проучвателен център, само че има абсурд - с цел да е Европа водеща в знанията рамковата стратегия за научни проучвания би трябвало да е също толкоз отворена.

Трябва да създадем един нов европейски съвет на нововъведенията, който да добавя Европейския институт за нововъведения и технологии.

Трябва да променим правилата на разширение и шерване, има раздробеност при научните проучвания и нововъведенията. Понякога сме затворени в порочния кръг на не доста положителни вложения, приключване на мозъци. Но има окуражаващи трендове. Постепенно тази раздробеност понижава, добави Габриел.

Иска да се ангажира по-добре с жителите и районите и ще удвои напъните си в тази посока.19:43След няколко фрази на български стартира да приказва на френски език. Изрази предпочитание да има една по-приобщаваща Европа, да не се изоставят никои от европейските жители. Каза, че този сектор е напълно реформаторски - за фундаменатлни проучвания, поощряване на нововъведенията. Изтъкна, че в него са включени водещи стратегии като " Еразъм ", " Хоризонт " и други. Общият знаменател е да стигнем до всекидневието на жителите, добави Габриел.19:43Каза, че ще остане вярна на метода хората да са в центъра на политиките.19:29Във встъпителните си думи Мария Габриел благодари на Европейския парламент за работата по десетки цифрови досиета. Изрази предпочитание съдействието да продължи. Благодари на българското държавно управление за доверието да бъде номинирана и на Урсула фон дер Лайен да сплоти иновацииите и научните проучвания с образованието, културата и младежта. Радва се, че доста от самодейностите в предходния й сектор могат с този да получат ново измерение.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (504)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР