Две комисии на СОС одобриха доклада за приемане на Политика

...
Две комисии на СОС одобриха доклада за приемане на Политика
Коментари Харесай

СОС гласува политиките за управление на 56-те дружества на Столична община

Две комисии на СОС утвърдиха отчета за приемане на Политика за присъединяване на Столична община в обществените предприятия. Във вторник позитивно мнение даде комисията по финанси, а през днешния ден предлагането бе утвърдено и на съвещание на Постоянната комисия по стопанска система и благосъстоятелност към СОС.
Законът за обществените предприятия и Правилникът към него постановат транспарантно и съответно ръководство, както и непоколебим надзор на осъществяване на поставените цели на обществените предприятия, съобразени с държавното и общинско присъединяване в собствеността.
" Професионално управлeние, вложения в нови активи, и разнородни услуги, непрестанно възстановяване на качеството са съществени фактори за сполучливо развиване ", бяха причините на ръководителя на комисията по Икономика и благосъстоятелност към СОС Николай Стойнев.
" Приемаме нова политика за ръководство на общинските сдружения, с ясни цели и съответни ограничения за по-доброто им ръководство ", разяснява ръководителят на комисията по Финанси и бюджет Георги Георгиев.
Именно по тази причина е неотложно приемането на политиките на Столична община, още повече, че напълно скоро ще бъдат пуснати процедурите за избор на управления на три обществени предприятия – транспортни сдружения на Столична община. На предходната сесия на СОС на 12 ноември т. година, бяха утвърдени 14 критериите за избор на шеф и членове на управителното тяло на Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт и Центъра за градска подвижност.
Преди отварянето на процедурата би трябвало да е ясна и политиката на Столична община по отношение на ръководството на тези сдружения.
Предстои СОС да попълни до осъществяване на конкурс и съвета на шефовете на Метрополитен.
Столична община си слага 7 цели във действието на обществените предприятия. Това са по-ефективно и транспарантно ръководство, повишение на приходите, възстановяване на положението на сдруженията, обвързване на ръководството с целите на Столична община, повишение на контрола върху активността им, стабилно развиване и възстановяване на услугите за жителите.

В общинската стопанска система действат 56 търговски сдружения със 100 % присъединяване на Столична община в капитала. От тях 38 са лечебни заведения - 11 лечебни заведения и 27 за доболнична помощ, в това число 22 ДКЦ-та. Другите търговски сдружения, отвън здравната система, са 18.
Към 31.12.2019 година личният капитал на комерсиалните сдружения със 100 % общинско присъединяване в капитала е в размер на 815 894 711,16 лева, и по отношение на 31.12.2018 година – 754 482 426,18 лева, като инвестицията на Столична община за 2019 година е повишена с 61 412
За 2019 година позитивен финансов резултат регистрират 44 търговски сдружения с общинско присъединяване в капитала от общо 56. Общата осъществена облага за 2019 година за комерсиалните сдружения, отчели позитивен финансов резултат, е 17 495 хиляди лева и съпоставена с 2018 година, е увеличена с 6 115 хиляди лева
Реализираните доходи за отчетния интервал от всички търговски сдружения, със 100% капитал на Столична община, са в размер на 1 229 245 хиляди лева, като също регистрират растеж от 254 056 хиляди лева по отношение на миналата година, или 26,05%.
Средносписъчният брой на работните места - 13 993, наети по трудов контракт лица през 2019 година в комерсиалните сдружения с едноличен притежател на капитала Столична община.
Професионално ръководство, вложения в нови активи, и разнородни услуги, непрестанно възстановяване на качеството са съществени фактори за сполучливо развиване на обществените предприятия на Столична община.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР