Две китайски компании са готови да вложат 1,5 млрд. евро

...
Две китайски компании са готови да вложат 1,5 млрд. евро
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков: Две китайски компании са готови да вложат 1,5 млрд. евро в пътя Русе-Велико Търново и тунела под Шипка

Две китайски компании са подготвени да вложат 1,5 милиарда евро в пътя Русе-Велико Търново и тунела под Шипка. Това разгласи във вторник в Горна Оряховица министърът на районното развиване и благоустройство Николай Нанков.

„ Имаме опция да изградим пътя Велико Търново-Русе с бюджетни средства, както и да стартираме част от него на стадий или в цялост, плюс тунела под Шипка. Подписахме и меморандуми за партньорство и съгласие с Китай, в това число и за втори мост над р.Дунав край Русе. Така имаме отворени две врати-за национално финансиране и по линия на общественото частно партньорство ”, разгласи Нанков.

Той добави, че тази есен ще бъде решено кой от двата разновидността ще бъде определен. „ Преговорите с китайските вложители са в напреднала фаза и две от фирмите демонстрираха огромен интерес. Техни представители посетиха площадките на входа на Габрово, цялото трасе през Шипка, подстъпите, в това число и връзката с Автомагистрала „ Тракия ” в Южна България, огледаха пътен възел в региона на Казанлък ”, посочи министър Нанков.

Той акцентира, че параметрите на китайските компании са извънредно съществени. „ Говорят за инвестиция от няколко стотин милиона евро като в началото влагане до 1,5 млрд.евро, колкото е стйността на цялата автомагистрала.Северна България ще бъде предпочитана за финансиране по линия на бюджетни средства ”, даде обещание Николай Нанков.

Министърът на районното развиване и благоустройството,кметовете на Велико Търново и Горна Оряховица Даниел Панов и Добромир Добрев, както и ръководителят на ГЕРБ Цветан Цветанов откриха новия път от остарялата столица до железничарския град през Арбанаси.

„ Трасето не бе ремонтирано близо 40 година и тук ставаха доста произшествия, само че в сектора към този момент ще се пътува доста по –удобно “, съобщи районният министър преди да излее ритуално менче с вода върху новия асфалт. Веднага след церемонията всички се насочиха да открият още един обект – улица „ Иван Момчилов “, която води към главната промишлена зона на Горна Оряховица. Отсечката бе рехабилитирана главно за 1, 6 млн. лева по Оперативна стратегия „ райони в напредък “. 1,8 млн.лв. с Данък добавена стойност пък коства цялостният ремонт на трасето от Арбанаси до Горна Оряховица, което бе отворено предварително особено за празника Голяма Богородица, който честваме на 15-ти август. на Арбанаси – 15 август – Голяма Богородица.Ремонтните действия стартираха в края на май, а срокът на осъществяване бе 3 месеца. През есента бе ремонтиран и секторът Велико Търново – Арбанаси, който бе напълно преасфалтиран, тук-там – уголемен, завършено бе и отводняване край шосето. Местата, на които съществуваше заплаха от свлачищни процеси, бяха укрепени.

Цветан Цветанов пък заяви, че е завършило строителството на рухналия предходната година мост към село Шемшево. Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет отпусна над 1,1 млн. лева за построяването на новото оборудване, което е и най-прекият път от Велико Търново към няколко огромни села в региона, в това число Леденик, Пушево, Буковец, Керека и други Новият мост, който ще е съществена връзка и с промишлената зона на Велико Търново, ще е с към 2 метра по-висок, необятен 10 и дълъг близо 40 метра. Ще има две ленти за придвижване, осветяване и ще бъде със повишена товароносимост.

„ След дни вършим първа копка на източния сектор на автомагистрала „ Хемус ”, работим интензивно по сектора от 10 км от Ябланица към Боаза. Предстои да стартираме с тръжните процедури за чисто строителство на трасето сред Боаза и пътя Ловеч-Плевен. Догодина ще строим и тези 52 километра от Автомагистрала „ Хемус ”, а през октомври стартираме тръжните процедури за ремонт на пътя от Ловеч-Плевен към Велико Търново-Бяла. През септември чакаме изговаряне на Върховен административен съд по жалбатата по ОВОС-а и в случай че имаме решение в интерес на Агенция пътна инфраструктура, ще стартираме процедурата по отчуждение за автомагистрата Русе-Велико Търново ”, осведоми Нанков.

Попитан за строителството на трети мост над р.Дунав, министър Нанков отговори, че България има потребност от това оборудване въз основата на действителния трафик, както и това, че ще се построява пътя Велико Търново-Русе и ще се реализира бърза връзка по кулоар № 9 от Санкт Петербург, Хелзинки, Източна Европа, Молдова, Румъния, България за Близкия Изток.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР